Affiliation:
1. Soma Sosyal Hizmet Merkezi
2. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü
Abstract
Çalışmanın amacı, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi ardından kalıcı olarak yer değiştiren depremzedelerin yeni bir hayata başlama deneyimlerini ve algılarını derinlemesine incelemedir. Örnek olay desenindeki çalışmada amaçlı örnekleme tekniğinden yararlanılarak Soma'ya yerleşen on dört depremzedeyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların onayı alınarak kaydedilen yarı yapılandırılmış görüşmeler, on beş Temmuz – yirmi Eylül 2023 tarihleri arasında yüz yüze gerçekleştirilmiş ve ardından yazıya aktarılmıştır. Analizler sonucunda, ‘günlük rutinin değişmesi’, ‘ekonomik zorluklar’, ‘çalışma hayatına ilişkin zorluklar’, ‘sağlıkta karşılaşılan zorluklar’, ‘eğitimde karşılaşılan zorluklar’, ‘olumsuz etkileşimler’ ve ‘olumlu etkileşimler’ şeklinde yedi tema ve temaların alt temaları elde edilmiştir. Araştırma, özellikle deprem nedeniyle kalıcı yer değiştirenlerin hayat deneyimlerine ilişkin olsa da bulgular bu deneyimin hem depreme ilişkin hayat deneyimlerine hem de diğer afetlerden kaynaklı kalıcı yer değiştirme deneyimlerine uygulanabileceğini ima etmektedir. Ayrıca araştırma depremzedelerin deneyimlerini ve algılarını onların perspektifinden incelediği için daha ileri uygulamalara yönelik programların geliştirilmesine ve acil durumlara yönelik acil durum planlarının hazırlanmasına yol gösterici olabilir.
Reference4 articles.
1. Ahmadi S., Khankeh, H., Sahaf, R., Dalvandi, A., Hosseini, S. A., Alipour, F. (2018). How did older adults respond to challenges after an earthquake? Results from a qualitative study in Iran. Arch Gerontol Geriat, 77, 189–95.
2. Aksaray, G., Kortan, G., Erkaya, H., Yenilmez, C.¸ Kaptanoğlu, C. (2006). Gender differences in psychological effect of the august 1999 earthquake in Turkey. Nord J Psychiatry, 60(5), 387-391.
3. Aktürk, İ. ve Albeni, M. (2002). Doğal afetlerin ekonomik performans üzerine etkisi: 1999 yılında Türkiye'de meydana gelen depremler ve etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 1-18.
4. Alipour, F., Khankeh, H. R., Fekrazad, H., Kamali, M., Rafiey, H., Foroushani, P. S., Ahmadi, S. (2014). Challenges for resuming normal life after earthquake: A qualitative study on rural areas of Iran. PLoS Currents, 6.