Affiliation:
1. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI HASTALIKLARI ANABİLİM DALI, ÇOCUK PSİKİYATRİSİ BİLİM DALI
2. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı hafif düzey zihinsel engelli tanısı almış çocukların ebeveynlerinin algıladıkları stresin ve aile gereksinimlerinin incelenmesi, stres ile aile gereksinimleri arasındaki ilişkilerin ortaya çıkartılmasıdır. Çalışma Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı’na bağlı polikliniğe başvuran ve hafif düzey zihinsel engelli tanısı almış çocukların ebeveynleri ile yapılmıştır. Toplam 326 ebeveynin katıldığı çalışmada katılımcılara veri toplama araçları; Anket formu, Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) formu ve Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı (AGBA) formu verilerek kendilerinin doldurmaları istenmiştir. Sonuç olarak annelerin babalara göre, bir işte çalışmayanların çalışanlara göre, psikolojik destek alanların almayanlara göre, tek ebeveynli ailelerin çift ebeveynli ailelere göre algılanan stres ve aile gereksinimleri düzeyi yüksektir. İlkokul mezunlarının bilgi gereksinimi daha düşük, maddi gereksinimleri ise daha yüksektir. Çocuğun cinsiyetine göre aile gereksinimleri ve algılanan stres düzeyleri farklılaşmamaktadır. Katılımcıların aile gereksinimi ve algılanan stres düzeyleri arasında düşük düzeyde pozitif ilişki, gelirleri ile aile gereksinimleri ve algılanan stres arasında düşük düzeyde negatif ilişki bulunmuştur.
Reference89 articles.
1. Abdat R, Opoku M,P., Safi M, A,l. Harballeh S, Garces-Bacsal R,M. (2023) Virtual Training on Stress Management for the Mothers of Children with Disabilities in the United Arab Emirates. International Journal of Environmental Research and Public Health; 20(2):1450. https://doi.org/10.3390/ijerph20021450.
2. Akçamete, G., Kargın, T., (1996). İşitme engelli çocuğa sahip annelerin gereksinimlerinin belirlenmesi. Özel Eğitim Dergisi, 2(2), 7-24.
3. Akkök, F., Aşkar, P., Karancı, A.N. (1992). Özürlü bir çocuğa sahip anne-babalardaki stresin yordanması. Özel Eğitim Dergisi, 1(2), 8-12.
4. Allerton, L., Welch, V., & Emerson, E. (2011). Health inequalities experienced by children and
young people with intellectual disabilities: A review of literature from the United Kingdom.
Journal of Intellectual Disabilities, 15, 269-278.
5. American Association on Intellectual and Developmental Disabilities AAIDD (2023). Defining Criteria for Intellectual Disability, 01.05.2023 tarihinde https://www.aaidd.org/intellectual-disability/definition adresinden alındı.