Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Örgütlerin ortak amaçlarından biri, faaliyetlerini devam ettirebilmek ve faaliyet gösterdikleri alanlarda etkili olabilmektir. Bu beklentiler ancak sistematik bir çalışma ve kurumsallaşma ile gerçekleşebileceği gibi günümüzde örgütler, kaliteyi, en ucuza ve en hızlı şekilde sunmanın öneminin farkında olup, her geçen gün rekabete bakış açıları farklılaşmaktadır. Aynı şekilde örgütlerin arz ettikleri ürün ya da hizmetlerin alıcıları olan müşterilerin beklentileri de değişmektedir. Bu değişimi yakalamak ise örgütler için kaçınılmaz hale gelmektedir. Balance Scorecard Yöntemi (BSY) uygulandığı örgütlerin performans denetimi hakkında önemli sonuçlar vermekle birlikte, sonuçları doğru değerlendiren örgütlerin şimdiki dönem ya da gelecek stratejilerini belirlemelerine yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda, çalışmada örgütlerin performans değerlendirme süreçleri ve yöntemleri ile BSY kavramları literatür taraması sonucunda açıklanmaya çalışılmış olup, sonrasında örgütlerde BSY konusu ile ilgili yapılmış yerli ve yabancı bazı güncel araştırmalara yer verilmiştir. Temel bulgu, BSY örgütlerin performans denetimlerinde etkili sonuçlar vererek, örgütlerin bulundukları pozisyonları ve gelecek planları için yol göstermektedir.
Publisher
Kütahya Dumlupinar Üniversitesi
Reference47 articles.
1. Aryani, Y. A. ve D. Setiawan (2020). “Balanced Scorecard: Is It Beneficial Enough? A Literature Review”. Asian Journal of Accounting Perspectives, 13 (1), 65-84.
2. Bals, L. ve V. Turkulainen (2017). “Achieving Efficiency and Effectiveness in Purchasing and Supply Management: Organization Design and Outsourcing”. Journal of Purchasing and Supply Management, 23 (4), 256-267.
3. Barbak, A. (2015). “Balanced Scorecard ve Altı Sigma: Bütünleşik Bir Model Önerisi”. İş ve İnsan Dergisi, 2 (1), 59-76.
4. Bekmezci, M. (2010). “Stratejik Bir Yönetim Yaklaşımı Olan Dengeli Başarı Göstergesi (Balanced Scorecard)'nin Türkiye'nin En Büyük 500 Firmasına Uygulanması”. Yönetim Bilimleri Dergisi, 8(2), 207-226.
5. Bititci, U., P. Garengo, V. Dörfler ve S. Nudurupati (2012). “Performance Measurement: Challenges For Tomorrow”. International Journal Of Management Reviews, 14 (3), 305-327.