KNOWLEDGE-BASED DEVELOPMENT OF SOCIETY AND LEARNING CITIES: THE CASE OF KONYA

Author:

TEKİN Ömer Faruk1ORCID

Affiliation:

1. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Öğrenen kentler, hayatın her alanında, ailede ve diğer topluluklarda öğrenme kültürünün yaygınlaşmasına ve yeni öğrenme yöntem ve teknolojilerinin kullanılmasına odaklanan yerleşim alanlarıdır. UNESCO, bu kentlerin öğrenme fikirlerini ve deneyimlerini paylaşmaları için Öğrenen Kentler Küresel Ağı adlı bir program oluşturmuştur. Bu çalışma, programa Türkiye’den katılan ikinci öğrenen kent olan Konya hakkındadır. Çalışma, Konya’da, hayat boyu öğrenme düşüncesinin toplumun her kesimine yaygınlaşmasını amaç edinen eğitim faaliyetlerine odaklanmaktadır. Eğitim ve kültür şehri olarak bilinen Konya’da, büyükşehir belediyesinin hayat boyu öğrenme düşüncesi ile açtığı kurslara (KOMEK) toplumun her kesiminden katılım olmaktadır. Çalışmanın amacı hayat boyu öğrenme konusunda kentlerin rolünü ortaya koymak, bir öğrenen kent olarak Konya’yı elde edilen verilerle analiz etmektir. Çalışmada teorik bir çerçeve sunulduktan sonra, nitel araştırma desenlerinden vaka çalışması uygulanmış, Konya örnek şehir olarak incelenmiştir. Konya’da hayat boyu öğrenme düşüncesinin toplumun her kesimine yaygınlaşmasını amaçlayan faaliyetlere odaklanan bu çalışmada, Konya Büyükşehir Belediyesi, KOMEK ve kentle ilgili diğer kaynakların incelenmesi ve değerlendirilmesine dayanan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda bu eğitimlerin toplum içinde yaygınlaştırıldığı anlaşılmış; ancak eğitimlerin kalitesinin iyileştirilmesi, insanların kişisel gelişimlerine ve kariyerlerine katkısının arttırılması, özellikle inovasyonun ve girişimciliğin özendirilmesi ve topluma dönük faydasının artırılması gerektiği önerilmiştir.

Publisher

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi

Reference53 articles.

1. Biao, I., J. Esaete ve J. Oonyu (2013). “The Role of Building Learning Cities in the Rejuvenation of Africa”. International Review of Education, 59 (4), 469–488.

2. Bilgehane (2023). Biz Kimiz?. https://bilgehane.konya.bel.tr/WEBPortal/Sayfa/1/biz-kimiz-6, (03.07.2023).

3. Carrillo, F. J. (2002). “Capital Systems: Implications for A Global Knowledge Agenda”. Journal of Knowledge Management, 6 (4), 379–399.

4. Creswell, J. W. ve J. D. Creswell (2021). Araştırma Tasarımı: Nitel, Nicel ve Karma Yöntem Yaklaşımları. (Çev. E. Karadağ). Ankara: Nobel Yayınevi.

5. CISCO (2010). The Learning Society. Cisco Systems White Paper. https://www.cisco.com/c/dam/en_us/about/citizenship/socio-economic/docs/LearningSociety_WhitePaper.pdf, (03.07.2023)

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3