SAVAŞIN GÖLGESİNDE MİZAH: 2022 SONRASI ALMANYA VE RUSYA GAZ KRİZİNE YÖNELİK MİZAHİ TEPKİLER

Author:

KIRGIZ POLAT Şenay1ORCID

Affiliation:

1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ

Abstract

2022 tarihinde baş gösteren Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar özellikle Almanya’nın başı çektiği Avrupa Birliği ülkeleri tarafından büyük tepki ile karşılandı. Rusya’nın, Ukrayna topraklarında sürdürdüğü askeri operasyonlar dünyanın pek çok ülkesi tarafından Rusya Federasyonu’na yönelik olarak askeri ve ekonomik yaptırımlarla sonuçlandı. NATO ve Avrupa Birliği Rusya’ya uyguladığı ekonomik, politik ve kültürel yaptırımlarla Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyona karşı pozisyon aldı. Öte yandan Avrupa Birliği ülkeleri özelinde özellikle Almanya’nın enerji konusunda Rusya’ya olan bağımlılığı ve Almanya’nın mevcut enerji politikası, Rusya’nın karşı yaptırımları ve enerji konusundaki tehditleri ile karşılık buldu. Rusya ve Almanya arasında uzun süredir sürmekte olan enerji ticareti kamuoyunun gündeminde yer aldı. Bu çalışmada Avrupa ve Dünya nezdinde Almanya’nın enerji politikası ve Rusya ile olan ilişkileri konusunda üretilmiş eğlenceli internet görselleri (meme’ler) üzerinden Rusya-Almanya ilişkilerine kamuoyunun genel bakışına yönelik bir değerlendirmede bulunulacaktır. Sosyal medya, mizah portalları ve internet forumlarında kullanıcıların üretip paylaştığı mizahi içerikler vasıtasıyla Avrupa özelinde Almanya ve Rusya arasındaki gerilimin kamuoyu nezdindeki yansımaları, kamuoyunun güncel ekonomi politik ilişkilere olan bakışı açığa çıkarılacak ve mizah üzerinden Rusya-Almanya arasındaki enerji krizinin güncel bir fotoğrafı çekilecektir. Çalışmada ayrıca meme’ler aracılığıyla içerik analizi yapılacaktır. Meme’lerde yer alan görsellerin arka planındaki anlamlar göstergebilimsel yöntem kullanılarak ortaya çıkarılacaktır.

Publisher

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi

Reference60 articles.

1. Aksu, S. ve S. Karadağ (2021). “Covid 19 Sürecinde İnternet ve Sosyal Medyada Vakit Geçirme Sürecindeki Artışın, Sosyal Medya Bağımlılığı, Gösterişçi Tüketim ve Narsistik Kişilik Üzerine Etkisi”. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (1) , 76-97.

2. Aktaş, Ö. (2016). “Bir İletişim Yöntemi Olarak Caps / Memes”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 6 (14), 1-14.

3. Asutay, H., O. Atik, M. Demir, S. Öğretmen ve H. Göçerler (2016). “The New Reading Types Occurring As A Result Of Changing Youth Cultures”. Educational Research Association The International Journal of Research in Teacher Education, 7 (1), 28-39.

4. Dağtaş, E. ve O. Yıldırım (2017). “Mizah Anlayışının Yeni Hali “Caps”Leri “Dünya Tarihine Yön Veren Kişiler” Üzerinden Okuma”. Intermedia International e-Journal, 4 (6), 14-39.

5. Decker-Maurer, H. (2012). I Can Have Rhetoric: How Image Macros Address Social Issues In An Age Of Participatory Culture. Yüksek Lisans Tezi, Wisconsin-Stout Üniversitesi, Milwaukee aktaran Kırık, A. M. ve R. Saltık (2017). “Sosyal Medyanın Dijital Mizahı: İnternet Meme/Caps”. Atatürk İletişim Dergisi, 12, 98-118.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3