Abstract
Anadolu’nun batı kıyılarında Troas Bölgesinden başlayarak Güneybatı Anadolu’ya kadar Kıyı Ege şeridini takip eden alanlarda MÖ 2. binyıla tarihlenen yerleşimler ile ilgili araştırmalar yapılmış, yerel ve ithal kültür kalıntılarına ilişkin veriler elde edilmiştir. İzmir’in merkezinde, Bornova Ovası’nın İç Batı Anadolu’ya açıldığı yerde bulunan Yassıtepe Höyüğü, arkeolojik bulgularıyla Batı Anadolu’nun MÖ 2.binyıl sürecine katkı sağlayan yeni alan olarak karşımıza çıkmaktadır. İzmir'in tarih öncesi yerleşim alanında yer alan Yassıtepe Höyüğü, doğusunda İpeklikuyu, güneyindeki Yeşilova Höyüğü ile birlikte günümüzden 8500 yıl önceden başlayarak Roma dönemine kadar binlerce yıl kesintisiz yerleşim görmüştür. 3 hektar boyutuyla, İzmir ve çevresinde yer alan çağdaş dönem yerleşim yerleri gibi küçük ölçekli bir alan olan Yassıtepe Höyüğü, modern yapılar altında kalması nedeniyle sınırlı alanlarda çalışılmasına karşın, Batı Anadolu’nun Orta ve Geç Tunç Çağlarına katkı sağlayacak nitelikte veriler sunmuştur. Yassıtepe, mimarisi, çanak çömlekleri ve küçük buluntularıyla Anadolu’nun yerel özelliklerini büyük oranda yansıtırken, az sayıda ithal buluntusuyla da uzak bölgeler ile bağlı halinde olunduğunu göstermiştir. Bu bağlamda kervan yolları üzerinden Orta Anadolu kültürleri ile bağlantı kurulmuş, ticari ilişkinin varlığı ölçü sistemine ait arkeolojik bulgular ile kanıtlanmıştır. 77 no.lu parselde tespit edilen mezar buluntularıyla hem gömü geleneği hakkında bilgi edinilmiş hem de mezarlarda açığa çıkartılan Miken buluntuları sayesinde GH IIIA2 döneminde Yassıtepe’nin deniz aşırı bağlantı alanı tanımlı hale gelmiştir.
Publisher
Journal of Archaeology, Ege University
Reference35 articles.
1. Bachelard 196: G. Bachelard, The Poetics of Space. Boston: Beacon Press.
2. Basso 1996: K. H. Basso, Wisdom Sits in Places: Landscape and Language among the Western Apache. Albuquerque: University of New Mexico Press.
3. Blanton 1994: R. E. Blanton, “Houses and Households: A Comparative Study, Springer Science”, Business Media, New York.
4. Cannon 1989: A. Cannon, “Historical Dimensions in Mortuary Expressions of Status and Sentiment”, Current Anthropology 30: 437–58.
5. Chesson 2001: M.S. Chesson, “Social memory, identity, and death: An introduction”, Social Memory, Identity, and Death: Anthropological Perspectives on Mortuary Rituals, M.S. Chesson (ed.). Arlington: American Anthropological Association, 1-11.