AFŞİN OVASINDA YENİ BİR KAZI: TANIR YASSIHÖYÜK KAZISI ÖN DEĞERLENDİRME

Author:

Baştürk Elif1ORCID,Türkan Ahmet2ORCID

Affiliation:

1. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ

2. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesi sınırlarında yer alan Tanır Yassıhöyük, 19.yüzyıldan bu yana birçok araştırmacı tarafından ziyaret edilerek, arkeolojik potansiyeline vurgu yapılmış bir höyüktür. 2021 yılı itibariyle höyükte başlattığımız arkeolojik kazı çalışmaları, henüz çok erken bir aşamada olmasına rağmen höyüğün yerleşim tarihine dair önemli sonuçları ortaya koymuştur. Bu çalışmalar, bir kısmı çanak çömlek buluntularıyla bir kısmı ise steril mimari tabakalarla temsil edilmek üzere, Tanır Yassıhöyük’ün günümüzden en az 7000 yıl öncesine dayanan yerleşim silsilesi boyunca kullanım gördüğünü ortaya koymaktadır. Höyüğün en üstteki I. Tabakası, Roma Dönemine tarihlediğimiz (MS 3. yüzyıl), içinde sütun altlıkları da bulunan bir bazilika yapısı ve bu yapıyla bağlantılı mekanlarla temsil edilmektedir. II. Tabaka ise Geç Demir Çağı Sonu – Hellenistik Dönem mimarisi ve seramikleri ile tanımlanan IIA evresinin hemen altındaki kamusal nitelikteki Geç Demir Çağı/Akhaemenid Dönem yapıları (IIB) ile tanımlanmaktadır. Höyüğün kuzeydoğu sektöründe ise aynı döneme ait büyük boyutlu iki mekân ve içerisinden ele geçen çok sayıda boyalı Geç Demir Çağı seramiği açığa çıkmıştır. Kuzeydoğu yamaçtaki bir teraslama uygulamasıyla bağlantılı olan bu yapılar alttaki tabakaları kazıyarak, doğrudan Geç Kalkolitik Dönem tabakaları ve mimarisi üzerine oturmaktadır. Geç Kalkolitik Döneme ait mezarların da tespit edildiği bu çalışmalardaki en önemli verileri, ender rastlanılan taban altı kafatası gömüsü ve bilinçli kafatası deformasyonu gibi kültürel uygulamalar oluşturmaktadır. Geç Kalkolitik Dönem ile Geç Demir Çağı arasındaki süreci höyüğün kuzeydoğu sektöründeki tahribat kaynaklı karışık kontekslerden ele geçen buluntular aracılığıyla tespit edebilmekteyiz. Ancak halihazırdaki veriler, Tanır Yassıhöyük’ün ilerleyen dönem çalışmalarında hem bölge hem de Anadolu arkeolojisi için oldukça önemli bilgileri ortaya koyacağını gösterir niteliktedir.

Publisher

Journal of Archaeology, Ege University

Reference42 articles.

1. Ahrens et al 2008: A.Ahrens, E. Kozal, C. Kümmel, I. Laube, M. Kovak, "Sirkeli Höyük - Kulturkontakte in Kilikien Vorbericht über die Kampagnen 2006 und 2007 der deutsch-türkischen Mission", İstMitt 58.

2. Arslan ve Bulut 2020: M. Arslan, E. Bulut, "Eskiçağ'da Kappadokia Bölgesi'nin Sınırları", Journal of History Studies 9/2, 49 - 65.

3. Balkan 1957: K. Balkan, Letter of King Anum-Hirbi of Mama to King Warshama of Kanish, Ankara. Balderstone 2009: S. Balderstone, Early Church Architectural Forms: A Theologically Contextual Typology fort he Eastern Churches of the 4th – 6th Centuries, Melbourne.

4. Butler 1969: H.C. Butler, Early Churces in Syria Fourth to Seventh Centuries: Edited and completed by E.Baldwin Smith 1929, Amsterdam.

5. Barjamovic 2011: G. Barjamovic, A Historical Geography of Anatolia in the Old Assyrian Colony Period, Copenhagen.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3