Affiliation:
1. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kuzeybatı Anadolu kıyılarında yer alan Gülpınar'ın MÖ 6. binyıl sonu ve 5. binyıl yerleşmesinde yürütülen arkeolojik kazılar, yerleşmenin kullanımı boyunca sosyal yapı ve mekânsal kullanımındaki süreklilik ve değişimin incelenmesi için bir fırsat sunmaktadır. Bu makale, Erken Kalkolitik Gülpınar (evre II) ve Orta Kalkolitik Gülpınar (evre III) yerleşimleri mimari kalıntılarının incelenmesi yoluyla şu üç soruya yanıt bulmaya çalışmaktadır: Yerleşimin sakinleri toplumsal hafızayı yerleşimlerini nasıl ve hangi pratiklerle yansıtmışlardır? Bu sembolik pratikler yerleşimin kullanımı boyunca nasıl bir seyir izlemiştir? ve bu yerleşimde yaşayan topluluklar bu pratikler aracılığıyla toplumsal yapılarının sürekliliğini nasıl sağlamışlardır? Gülpınar’ın Erken ve Orta Kalkolitik dönem kültür katmanlarında bazı pratiklerin sürekli tekrar edilmesi, yerleşimde yaşayanların yaklaşık bin yıllık zaman diliminin büyük bölümünde sosyal yapılarını koruduklarını göstermektedir.
Publisher
Journal of Archaeology, Ege University
Reference35 articles.
1. Bachelard 196: G. Bachelard, The Poetics of Space. Boston: Beacon Press.
2. Basso 1996: K. H. Basso, Wisdom Sits in Places: Landscape and Language among the Western Apache. Albuquerque: University of New Mexico Press.
3. Blanton 1994: R. E. Blanton, “Houses and Households: A Comparative Study, Springer Science”, Business Media, New York.
4. Cannon 1989: A. Cannon, “Historical Dimensions in Mortuary Expressions of Status and Sentiment”, Current Anthropology 30: 437–58.
5. Chesson 2001: M.S. Chesson, “Social memory, identity, and death: An introduction”, Social Memory, Identity, and Death: Anthropological Perspectives on Mortuary Rituals, M.S. Chesson (ed.). Arlington: American Anthropological Association, 1-11.