Affiliation:
1. Adıyaman Üniversitesi
2. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu makalenin konusunu, 2022 yılında, Perre antik kenti kazılarında ortaya çıkarılan bir hypogeum mezar oluşturmaktadır. Mezar, üstü açık basamaklı bir dromosa ve bir odaya sahiptir. Mezar odasında biri tamamlanmış, diğeri yarım bırakılmış toplam iki niş yer almaktadır. Mezarda, inhumasyon tarzında gömülmüş beş bireye ait kafatası ve gövde kemikleri ele geçmiştir. Bunlardan, iki kafatası ve gövde kemikleri tamamlanmış nişin içinde yer alırken, diğer üç kafatası mezar girişinin yakınlarında bulunmuştur. İskeletlerin yanı sıra mezarda parçalar halinde altı pişmiş toprak unguentarium, beş cam unguentarium, beş altın çelenk ve diadem parçası, iki demir iğne, bir demir tutucu, demir plakalar ve çiviler bulunmuştur. Bu mezar hediyeleri, Perre Nekropolisi’nde ilk defa bir mezar içinde ele geçen steril kontekst buluntu grubunu oluşturmaktadır. Bu durum ise mezarı önemli kılmaktadır. Çünkü daha önce gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda, nekropolisin tarihi için oldukça geniş zaman aralıkları (Geç Hellenistik dönemden Erken Bizans dönemine veya MÖ 1. yüzyıldan İslami döneme kadar gibi) sunulmuştur. Bu hypogeum mezar ile birlikte, Perre Nekropolisi’nde, en azından benzer mezar grupları için daha dar bir zaman aralığı sunma imkânı doğmuştur. Ayrıca, mezar buluntuları kişisel bakım ve süs eşyalarından ibaret olup, birbirleriyle bağlantılı bir set oluşturmaktadır. Bu da mezardaki bireylerden en az birinin kadın olduğuna işaret etmektedir. Mezardan ele geçen pişmiş toprak ve cam unguentariumlar, mezarın ve diğer metal buluntuların MS 50 ile MS 100/125 yıllarına ait olduğunu ortaya koymaktadır.
Publisher
Journal of Archaeology, Ege University
Reference92 articles.
1. AKARSU vd. 2011: S. Akarsu, B. M. Akarsu, A., Tırpan, “Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri”, Lokman Hekim Dergisi 1/3, 13-17.
2. ALAGÖZ 2012: U. Alagöz, Zeugma Antik Kenti ve A Evleri Metal Buluntuları, (Ankara Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
3. ALMAGRO 1995: M. Almagro, Las Necrópolis de Ampurias. Vol. II: Necrópolis Romanas y Necrópolis Indígenas, Barcelona.
4. ANDERSON-STOJANOVIÇ 1987: V. R. Anderson-Stojanovic, “The Chronology and Function of Ceramic Unguentaria”, American Journal of Archaeology 91/1, 105-122.
5. ATAKURU 2020: Ö. Atakuru, Adana Arkeoloji Müzesi Roma-Bizans Altın Takıları, (Gazi Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.