Çemka Höyük PPNA Dönem Mimarisinde Devamlılık Sorunsalı: Mekân, Mimari, Hafıza ve Devamlılık

Author:

Kodaş Ergül1ORCID,Çiftçi Yunus2ORCID,Özkan KazımORCID,İpek Bahattin3ORCID,Erbil Eşref3ORCID

Affiliation:

1. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ

2. BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ

3. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Arkeolojik ve antropolojik açıdan bir birey, aile veya grubun yaşadığı sabit yer/alan olarak tanımlanabilecek olan mekânın uzun süreli kullanımı ve birtakım yapıların aynı alana tekrar tekrar inşa edilmesi arkeolojik açıdan bir mimari devamlılık olarak yorumlanmaktadır. Söz konusu devamlılık, Yakındoğu neolitiğinde, yapıların sadece teknik bir mimari sürekliliğini temsil etmediği öne sürülmektedir. Bu bağlamda mimari devamlılık, herhangi bir mekânın sahip olabileceği olası bir aidiyet duygusu ile ilişkilendirilmekte ve olası bir aidiyet anlayışının metaforik ölümsüzlüğünün somutlaştırılmış hali olarak yorumlanmaktadır. Yukarı Dicle Vadisi’nde bulunan ve Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’in ilk evresine tarihlenen (PPNA) mimari öğelerin açığa çıkarıldığı Çemka Höyük yerleşim yerinde yapılan kazılar sonrası söz konusu mekânsal devamlılık üzerine yeni veriler elde edilmiştir. Çemka Höyük’ünün sunmuş olduğu veriler erken yerleşimlerde ortaya çıkarılan mimari ve kültür arasında ilişkilendirmelerde oldukça önemli sonuçlara değinmekle birlikte yerleşim alanı içinde bireysel veya kamusal olguları da gözler önüne sermektedir. Çemka Höyük’ü mimarisi, özellikle mekân (bireysel ve kamusal), kültürel aidiyet ve inanç gibi oluşumlarla birlikte düşündüğümüzde Neolitik hafıza konusunda önemli bilgiler sunmaktadır. Keza yerleşimin Epi-Paleolitik Dönem sonundan Çanak-Çömleksiz Neolitik A evresi sonuna kadar bir devamlılık sunmasından dolayı erken yerleşimlerde bu durumun daha iyi anlaşılmasına vesile olacaktır.

Funder

Kültür Varlıkları ve Müzeler genel Müdürlüğü ve DSİ 16. Bölge müdürlüğü söz konusu kazıları desteklemiştir.

Publisher

Journal of Archaeology, Ege University

Reference37 articles.

1. Abel 2017: T. Abel, “The Iroquoian Occupations of Northern New York: A Summary of Current Research” The Iroquoian Occupations of Northern New York. Electronic document, 65-75.

2. Allen 2009: K. M. S. Allen, “Temporal and Spatial Scales of Activity among the Iroquois: Implications for Understanding Cultural Change”. In Iroquoian Archaeology and Analytic Scale, edited by L. E. Miroff and T. D. Knapp, University of Tennessee Press, Knoxville, 153-177.

3. Aurenche 1981: O. Aurenche, “La maison orientale”. La Maison Orientale: L'Architecture Du Proche-Orient Ancien Des Origines Au Milieu Du 4e Millenaire: 109 (Bibliotheque Archeologique Et Historique), Paris, Librairie Orientaliste Paul Geuthner.

4. Banning 1998: E. B. Banning, “The Neolithic Period. Triumphs of Architecture, Agriculture, and Art”, Near Eastern Archaeology 61/4, 188–237.

5. Banning 2003: E. B. Banning, “Housing Neolithic Farmers”, Near Eastern Archaeology 66/1–2, 4–21

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3