Affiliation:
1. Ankara Yıldırım Beyazıt Üni
Abstract
Bu çalışmada önce termodinamik biliminin önemi ve temel yasaları ortaya konmuştur. Ayrıca termodinamik yasalardan özellikle sıfırıncı, birinci ve ikinci yasalarla ile ilgili temel matematiksel denklemler de tanımlanmıştır. Daha sonra bu yasaların ekonomi bilimi ile olan ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu ilişkiler belirlenirken söz konusu yasaların matematiksel ifadeleri dikkate alınmış ve bunların ekonomi bilimi içerisindeki benzeşimleri (analojileri) tespit edilmeye çalışılmıştır. Benzeşim için ısı pompaları gibi termodinamik sistemler ile banka gibi ekonomik sistemlerin ortak çalışma prensiplerinden yararlanılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda bir ısı pompası çevrimi için aynı prensiple periyodik olarak örneğin 1 kWh enerji (iş) harcayarak veya enerji yatırımı yaparak 5 kWh enerji (ısı) üretmek mümkün olacaktır. Bankalar da benzer şekilde periyodik olarak tasarrufçulardan örneğin %5 faizden kaynak toplayarak bunları yatırımcılara %10 faizden kullandırarak bir kazanç elde eder. Buradan pazar gibi ekonomik ve makina (motor) gibi termodinamik süreçlerin, benzer yasalara tabi oldukları sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın Türkçe literatürdeki alana küçük de olsa bir katkı yapması hedeflenmektedir.
Publisher
Isparta Uygulamali Bilimler Universitesi
Reference14 articles.
1. Ağaoğlu, A. (1994). Kaos kuramı. İşletme ve Finans Dergisi, 9(101-102), 4-17.
2. Ateş, S. (1993). Ekonomi Biliminde Değer Kuramlarına Bakış: Çağdaş Yaklaşımlar, Entropi Olgusu ve Kapalı Sistemler. (Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)
3. Barber, W. J. (2007). İktisadi Düşünce Tarihi. Metropol Yayınları.
4. Barrow, J. D. (1998). Evrenin Kökeni. Varlık Yayınları.
5. Berry, R. S., Salamon, P., & Heal, G. (1978). On a relation between economic and thermodynamic optima. Resources and Energy, 1(2), 125-137.