Abstract
Ruanda Cumhuriyeti; kuzeyinde Uganda, doğusunda Tanzanya, güneyinde Burundi, batısında Kongo Demokratik Cumhuriyeti bulunan bir ülkedir. Engebeli bir arazi yapısına sahip olduğu için ülkeye, “Bin Tepe Ülkesi” anlamında Ruanda denilmiştir. Doğal görünümü bakımından tepelerin yüksekliği ve vadilerin derinliği ile dikkat çeken Ruanda’nın kuzeyinde volkanlar zinciri dikkat çekicidir. Ülkenin bu coğrafi dokusu adeta siyasi yapısına benzer hale gelmiştir. Coğrafi yükseltileri kadar tarih boyunca insanlık krizleri de yükseldikçe yükselmiştir. Batılı güçlerin bölgede sömürgelerini oluşturana kadar Ruanda oldukça sakin ve huzurlu bir ülkeydi. Ülke toprakları önce Almanların, daha sonra Belçikalıların sömürgesi konumuna geldi. Almanlar da Belçikalılar da ülkede varlıklarını devam ettirmek adına ülke halklarını kamplaştırdılar, etnisiteye dayalı bir toplum modeli oluşturdular ve kitleleri birbiriyle çatıştırdılar. Bu çalışmada Alman ve Belçika sömürge dönemlerinde etnik çatışma zeminin hazırlanması, bağımsızlık dönemindeki resmi uygulamaların ülkede ayrışma ve toplumsal bozulmaya yol açması ve 1994 yılında gerçekleşen soykırımla acı sonucun yaşanması ele alınacaktır.
* Bu çalışma, 2. Türkiye Sosyal Bilimler Sempozyumu’nda sözlü olarak sunulan ancak tam metni yayımlanmayan “Sömürge Yönetimlerinin Ruanda’da Yol Açtığı İnsanlık Krizi” adlı tebliğin içeriği geliştirilerek ve kısmen değiştirilerek üretilmiş hâlidir.
Reference22 articles.
1. Akbay, Oktay Salih, “Doğu Afrika Ekonomileri”. Dünya Siyasetinde Afrika 2. Ed. İsmail Ermağan. 323-343. Ankara: Nobel Academic Publishing, 2015.
2. Andersen, Regine. “How Multilateral Development Asistance Triggered the Conflict in Rwanda”. Third World Quarterly 21/3, 441-456.
3. Ansoms, An - Rostagno, Donatella, Rwanda’s Vision 2020 Halfway Through: What the eye does not see. Universite Catholique de Louvain, 2012.
4. Ataöv, Türkkaya. Afrika Ulusal Kurtuluş Mücadeleleri. Ankara: Ankara University Faculty of Political Sciences Publications, 1977.
5. Aybar, Sedat. “Küresel Ekonomi Politik Perspektifinden Afrika’nın Yeniden Paylaşımı ve Türkiye”. Dünya Tarihinde Afrika 4. Ed. İsmail Ermağan. 41-61. Ankara: Nobel Academic Publishing, 2017.