Affiliation:
1. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Abstract
COVID-19 salgını; yalnızca önemli sağlık sorunları ortaya çıkarmakla kalmamış, insan davranışı ile halk sağlığı sonuçları arasındaki karmaşık ilişkiyi de ortaya çıkarmıştır. Davranışsal iktisat alanı, salgının davranışsal yönlerini anlamak için değerli bilgiler sunmaktadır. Buna ek olarak politika yapıcılara salgının etkisini etkili bir şekilde azaltmaları için bir çerçeve sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 ile davranışsal iktisadın ilişkisini, davranışsal iktisat ile ilgili temel kavramları ve bunların pandemi müdahale stratejilerindeki uygulamalarını vurgulamaktır. Literatür incelendiğinde COVID-19 döneminde davranışsal iktisat ilkelerinden olan; çerçeveleme, bilişsel önyargılar, varsayılan seçenekler, teşvik etme ve dürtmenin doğru kullanımıyla salgının yönünü pozitif şekilde değiştirebileceği görülmektedir. Davranışsal iktisat sayesinde, salgının yayılmasının önüne geçmek için aşı, el yıkama, sosyal mesafe ve maske kullanımına teşvik etmek de etkili olacaktır. İnsanların başkalarının davranışlarından etkilenme, dürtme gibi davranışsal iktisat ilkelerinin etkisi altında olduğu düşünüldüğünde, insan davranışlarının değiştirilmesine yardımcı olacaktır. Salgının zorluklarını aşarken, davranışsal iktisadı halk sağlığı girişimlerine entegre etmek, davranışı şekillendirmede ve kalıcı sağlık davranışına teşvik etmede etkili olacağı düşünülmektedir.
Publisher
Saglik ve Sosyal Refah Arastirmalari Dergisi
Reference30 articles.
1. Ağan, B. (2020). Davranışsal iktisatta Covid-19 pandemi süreci: kaygı hızlarının sosyo ekonomik karar alma davranışları üzerine etkisi. Elektronik Türkçe Çalışmalar,.15 (6), 1001-1016.
2. Aldemir, C., ve Kaya M., (2020). Dürtme fikrinin bir kamu politikası aracı olarak Covid-19 döneminde hükümetler tarafından uygulanması. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 (covıd-19 özel sayı), 122-142.
3. Allcott, H., Boxell, L., Conway, J., Gentzkow, M., Thaler, M., & Yang, D. (2020). Polarization and public health: partisan differences in social distancing during the coronavirus pandemic. Journal of Public Economics, 191, 104254,1-11.
4. Betsch, C., Böhm, R., & Korn, L. (2020). Inviting free-riders or appealing to prosocial behavior? Game-theoretical reflections on communicating herd immunity in vaccine advocacy. Health Psychology, 39(3), 212-217.
5. Bicchieri, C., Fatas, E., Aldama, A., Casas, A., Deshpande, I., Lauro, M., ... & Wen, R. (2021). In science we (should) trust: expectations and compliance across nine countries during the COVID-19 pandemic. Plos One, 16(6), 1-17, E0252892.