Ayrıcalığın Yeniden Üretimi: Üst ve Orta Sınıfın Eğitim Modellerinin Kesişimi

Author:

SOYLU Ayşe1,SEVER Mustafa2

Affiliation:

1. NIGDE OMER HALISDEMIR UNIVERSITY

2. ANKARA UNIVERSITY, FACULTY OF EDUCATION

Abstract

Eğitsel süreçlerin sosyal sınıflara göre farklılaşma biçimleri üzerinden kurgulanan bu araştırmanın temel amacı sosyal ayrıcalıkların özel okullarda okul içi süreçler üzerinden nasıl yeniden üretildiğini belirlemektir. Bu doğrultuda araştırmanın odak noktaları eğitsel süreçlerin hangi dinamikler üzerinden yapılandırıldığı, öğrencilerin sosyokültürel ve sosyoekonomik özelliklerine göre nasıl farklılaştığı ve sosyal ayrıcalıkların yeniden üretilmesine hangi süreçlerin katkıda bulunduğudur. Nitel bir durum çalışması olarak desenlenen çalışmada veriler, farklı özel liselerden 26 öğrenci ve 10 öğretmen ile görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Basil Bernstein'ın Kod Teorisi, veri çözümleme sürecinde kuramsal çerçeveyi oluşturmuştur. Araştırma bulguları prestijli özel okullara devam eden bireylerin hem okul içinde hem de okul dışında yaşamlarının bütün yönleriyle ayrıcalıkları yeniden üretme açısından kuşatıldığını ve yaşamlarının izole ortamlarda, eğitsel ve sosyal olarak yapılandırılmış ve kontrollü faaliyetlerle sürdürüldüğünü göstermiştir. Bu doğrultuda ulaşılan en genel sonuç ise ayrıcalıklı konumun, sosyal, kültürel ve ekonomik avantajlarla öğrenildiği ve eğitim deneyimleriyle pekiştirildiğidir.

Publisher

Ankara Universitesi Egitim Bilimleri Fakultesi Dergisi

Subject

General Medicine

Reference67 articles.

1. Akyüz, Y. (2015). Türk Eğitim Tarihi.[History of Turkish Education] Ankara: PegemA

2. Angus, L. (2015) School choice: neoliberal education policy and imagined futures. British Journal of Sociology of Education, 36 (3), 395-413.

3. Anyon, J. (2005). Radical possibilities: Public policy, urban education, and a new social movement. New York and London: Routledge.

4. Ball, S. J. (2003). Class strategies and the education market: The middle classes and social advantage. London: RoutledgeFalmer.

5. Bernstein, B. (1971). On the Classification and Framing of Educational Knowledge. Michael Language, Vol:1. London, Routledge & Kegan Paul.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3