Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
2. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
Abstract
Araştırmada Amerika Birleşik Devletleri Eyaletlerinin okul öncesi eğitim programlarında yer verdikleri sosyal bilgiler (tarih, coğrafya, ekonomi, vatandaşlık) kazanımlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak doküman analizinin kullanıldığı bu nitel araştırmanın çalışma grubuna dahil edilen eyaletler ölçüt örneklem yoluyla belirlenmiştir. Ülkenin 50 eyaleti arasından İnsani Gelişme Endeksi (İGE) (2018) verilerine göre en yüksek ortalamaya sahip 10 eyaletin okul öncesi eğitim programlarının sosyal bilgiler kazanımları incelenmiştir. Veriler içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, okul öncesi coğrafyada harita ve küre gibi temsillerin kullanımı, ev okul gibi tanıdık yerlerin özellikleri, kültürel özellikler ve farklı kültürlere yönelik kazanımların ön planda tutulduğu görülmüştür. Tarih temasında geçmiş ve günümüz arasında kıyaslamalar yapmaya ve ulusal geleneksel kutlamalara ağırlıklı olarak yer verilmektedir. Ekonomi temasında ise ekonomiye dair temel kavramlar ve meslekler gibi topluluk yardımcıları hakkında kazanımlar öne çıkmaktadır Son olarak Vatandaşlık temasında okul öncesi için demokratik süreçlere aktif katılımın ve topluluk kurallarının sıklıkla yer verilen kazanımlar olduğu görülmüştür. Türkiye’de uygulanan Okul Öncesi Eğitim Programının güncelleme ve genişletilmesine yönelik çalışmalar yapıldığı takdirde mevcut araştırma, bu anlamda araştırmacılara bilimsel dayanak sağlaması açısından öngörü ve önem taşımaktadır.
Publisher
Ankara Universitesi Egitim Bilimleri Fakultesi Dergisi
Reference67 articles.
1. Aktın, K. (2014). Okul öncesi dönemde sosyal bilgiler eğitimi: Mesleklerin öğretimine yönelik bir durum çalışması. Turkish Studies International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9(5), 139-155.
2. Aktın, K. (2019). Okul öncesi öğretmen adaylarının erken çocuklukta sosyal bilgiler eğitimi deneyimlerinden yansıyan görüşler. 8th International Symposium on Social Studies Education Proceedings Book. Ankara Üniversitesi.
3. Aktın, K. ve Dilek, D. (2016). Okul öncesi dönemde kronolojik düşünme: Bir durum çalışması. Sakarya University Journal of Education, 6(3), 129-144.
4. Altan, R. (2020). 2019 BM İGR Işığında Türkiye’nin insani gelişme düzeyinin dünya ile mukayeseli analizi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi Journal of Entrepreneourship and Development, 15(1), 75-85.
5. Baker, F. S. (2013). Responding to the challenges of active citizenship through the revised UK early years foundation stage curriculum. Early Child Development and Care, 183(8), 1115-1132.