Author:
Yıldız Hakan,Uyanık Sinan
Abstract
Biyogaz, dünyada ve ülkemizde alternatif enerji kaynakları arasında değerlendirilen ve son zamanlarda önemi oldukça artan yenilebilir enerji kaynaklarındandır. Biyogaz içeriğinde bulunan özellikle CH4 gazı sayesinde ısınma, elektrik, yakıt gibi yaygın kullanım alanı olan bir enerji kaynağıdır. Ancak biyogaz içeriğinde CH4 dışında da gazlar bulunmakta ve biyogazın enerji verimliliğini etkilemektedir. Bu gazlardan biri de H2S’dir. H2S istenmeyen kokulara ve aşınmaya neden olan son derece toksik bir gazdır. H2S’in biyogazdan giderimi için literatürde uygulanan birçok yöntem vardır. Son yıllarda biyogazdan H2S giderimi için aktif karbon ile yapılan adsorpsiyon yöntemi oldukça rağbet görmektedir. Aktif karbon oldukça yaygın kullanım alanına sahip bir malzemedir. Bu çalışmada literatür de biyogaz arıtma olarak geçen ve içerisindeki istenmeyen gazlardan olan H2S’in giderimi için kullanılan yöntemler ve bu yöntemlerden biri olan aktif karbon ile adsorpsiyon yöntemi incelenecektir.
Reference25 articles.
1. Khalil M, Berawi MA, Heryanto R, Rizalie A. Waste to energy technology: The potentialof sustainable biogas production from animal waste in Indonesia. Renewable andSustainable Energy Reviews 2019; 323-331.
2. Goswami R, Chattopadhyay P, Shome A, Banerjee SN, Chakraborty AK, Mathew AK,Chaudhury S. An overview of physico-chemical mechanisms of biogas production bymicrobial communities: a step towards sustainable waste management. Biotech. 2016;72-84.
3. Alvarez JM. R, Biomethanization of the organic fraction of municipal solid wastes. IWAPublishing; 2003.
4. Bailón AL, Hinge J. P, Biogas and bio-syngas upgrading. DTI Rep. 2012;1-97
5. Gerardi MH, Types of Anaerobic Digesters, in: The Microbiology of Anaerobic Digesters.2003; 141-151.