Akıllı ulaşım sistemleri (AUS) üzerine Türkiye’deki politikaların araştırılması

Author:

ÖZTAŞ KARLI Rukiye Gizem1,ÇELİKYAY Hatice Selma2

Affiliation:

1. BARTIN ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK, MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ, PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

2. BARTIN ÜNİVERSİTESİ, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Abstract

Ulaşımdan kaynaklanan sorunların çözümünü kolaylaştıran teknolojik gelişmeler ulaşım sektöründe itici bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Her alanda değişim yaratan teknolojik gelişimler ulaşım alanında da yeni eğilimlere yol açarak ulaşım sistemlerinin daha güvenli, kaliteli, elverişli, ekonomik, çok modlu, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir olması için çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Bu durum, Akıllı Ulaşım Sistemi (AUS) kavramını ortaya çıkarmıştır. Dünya genelinde kentler rekabet edilebilirliğini artırmak ve sürdürülebilir kentsel ulaşım sistemleri oluşturabilmek için AUS’ye yönelik planlar ve projeler oluşturmakta, girişimlerde bulunmaktadır. Bu noktada Türkiye’nin de bu yarışa dahil olabilmesi için AUS’ye yönelik çalışmaların hız kazanması, plan, politika ve stratejilerin oluşturulması ve oluşturulan stratejiler çerçevesinde çalışmaların yapılması gerekmektedir. Öte yandan Türkiye’deki AUS’nin mevcut durumunu ortaya koyabilmek için geçmişten günümüze Türkiye’de oluşturulan politikaların incelenmesine ve gelişim sürecinin ortaya konulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı günümüze kadar Türkiye’de oluşturulmuş politika metinlerinde AUS’nin gelişimini ortaya koymaktır. Politikalar, dokümantasyon analizi ile irdelenmiştir. Bulgular, Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren oluşturulan plan, politika ve strateji belgelerinde akıllı ulaşım sistemlerine altlık oluşturacak bazı hedeflerin geliştirildiğini ancak AUS’ye yönelik oluşturulan ilk planın 2014 yılında hazırlandığını ortaya koymaktadır. Son olarak bu çalışma ile Türkiye’nin AUS konusundaki mevcut durumu ortaya konularak politika yapıcılara ve ilgili tüm aktörlere faydalı olması hedeflenmektedir.

Publisher

Bandirma Onyedi Eylul University

Subject

General Medicine

Reference43 articles.

1. ABD Ulaştırma Bakanlığı. (2012). Moving ahead for progress in the 21st Century (MAP 21). https://www.fhwa.dot.gov/map21/ (Erişim tarihi: 13.02.2022).

2. ABD Ulaştırma Bakanlığı. (2015). Fixing America’s surface transportation act or “FAST Act”. https://www.fhwa.dot.gov/fastact/ (Erişim tarihi: 13.02.2022).

3. ABD Ulaştırma Bakanlığı. (2020). Bağlantılı araçlar nasıl çalışır? https://www.transportation.gov/research-and-technology/how-connected-vehicles-work (Erişim tarihi: 13.02.2022).

4. Avrupa Komisyonu. (2010). Intelligent transport systems, EU-funded research for efficient, clean and safe road transport, Directorate-General for Research Transport, EUR 24504, Belgium. https://pq-ue.ani.pt/brochuras/7pq/transportes/intelligent-transport-systems.pdf (Erişim tarihi: 13.02.2022).

5. Corbin, J. & Strauss, A. (2008). Basics of qualitative research: Techniques and procedures for developing grounded theory. Thousand Oaks: Sage.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. Smart urban transportation trials of Bursa and Antalya;Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi;2023-10-23

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3