Abstract
Teknolojinin kullanımı ve gelişimi ile şehirlerin ana faaliyet alanları olan trafik ışıklarından su dağıtımına, trafik, çevre, sosyal eylemler, sağlık, eğitim, şehircilik, güvenlik ve kamu yönetimine kadar her şeyi kontrol etmek mümkündür. Teknolojinin uygulanması bilgi, veri, donanım ve uygulama güvenliği açısından güvenlik zafiyetleri beraberinde getirmektedir. Bu çalışma, AUS siber güvenlik tehditlerini ve alınması gereken güvenlik önlemlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, AUS iletişimi mimarisi, kullanımı alanları, faydaları ve siber güvenlik açısından saldırı yöntemleri analiz edilmiştir. AUS donanım ve uygulamalarda en çok yaşanan siber saldırılar dağıtık hizmet engelleme (Distrubuted Denial of Service Attack-DDoS), Ortadaki Adam Saldırısı (Man in the Middle-MitM) ve zararlı yazılım (Malicious Software-Malware) saldırıları yöntemleri yapılan araştırmalarda olarak tespit edilmiştir. Siber güvenlik saldırılarına karşı erişim kontrol yönetimi, güncel uygulama ve güvenlik yazılım kullanımı, kullanıcı eğitimi ve güvenlik donanımların kullanılması alınabilecek tedbirlerin başında gelmektedir. Son olarak, AUS sistemlerinin güvenliğini artırmak için daha önce yaşanan siber saldırılar ve gelecekte yaşanabilecek saldırılar analiz edilerek güvenli modeller incelenmiştir. Güvenli modeller çerçevesinde ülkemizde altyapı ve uygulama açısından en uygun olan modeller incelenerek uygulama ve sistemlere entegre edilmesi önemlidir. Teknolojik açıdan yapay zeka ile geliştirilmiş ve güvenlik algoritmaların uygulandığı saldırı tespit ve önlemek sistemleri kullanılarak sistemler ve uygulamaların güvenliği arttırılması gerektiği analiz edilmiştir.
Publisher
Bandirma Onyedi Eylul University
Reference34 articles.
1. Annamalai, C. (2022). Combinatorial and Multinomial Coefficients and its Computing Techniques for Machine Learning and Cybersecurity. The Journal of Engineering and Exact Sciences, 8(8), 14713-01i.
2. Autoblog. Erişim: 10 Aralık 2022, https://www.autoblog.com/2017/08/04/self-driving-car-sign-hack-stickers/.
3. Avcı, İ. (2021). Investigation of cyber-attack methods and measures in smart grids. Sakarya University Journal of Science, 25(4), 1049-1060.
4. Çelik, U. (2018) Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Büyük Veri, 1st International Conference on Intelligent Transportation Systems (BANU-ITSC’18), Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bandırma, Türkiye, 202-211.
5. ENISA, Erişim: 15 Aralık 2022, https://www.enisa.europa.eu/.