Affiliation:
1. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Abstract
Sosyolojik kuramların en temelinde yer alan tema, toplumsal süreçlerin mutlaka nedenleri ve sonuçlarıyla beraber yorumlanarak toplumların sağlıklı bir şekilde gelişmesi maksadıyla değişimi incelemesidir. Bu kapsamda göç olgusunu, sosyal-kültürel anlamda bir değişim fırsatı olarak değerlendirmek gerekir. Göçmenler eski sosyal yapısını terk ederek, yapıları farklı ve değişik yeni bir sosyal yapıda yaşamaya başlamıştır. Kendisini farklı bir yapıda bulan göç eden bireyi yeni davranışlar kazanmaya zorlamakta veya kolaylaştırmaktadır. Bu davranışlardan birisi de suç olabilmektedir. İlk olarak, göç eden bireylerin kendilerine ait sosyal yapının değişmesinden suça daha yatkın hâle gelebilmektedirler. Bu nedenle göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde veya ülkelerde toplumsal gerginlikler seviyesinde ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Yaşanan bu gerginlikler toplumun genelinin endişe duymasına neden olmaktadır. 2012 yılından itibaren öngörülmeyen artan bir ivme ile yükselen büyük boyutlu insan hareketleri kapsamında göç eden bireyler, yeni göç ettikleri toplum ile uyum sürecinde önemli sorunlar yaşayabilmektedir. Bu kapsamda çalışmada 2020-2022 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlık sorumluluk sahasında meydana gelen göç hareketleri doğrultusunda göç eden bireylerin işlediği suçların toplam suç oranlarına etkisi incelenmiş ve bireylerin suç işleme nedenleri analiz edilmiştir.
Publisher
Mardin Artuklu University
Reference38 articles.
1. Adiloğlu, S. ve Eklemezler, S. (2018). Bulgaristan Göçmenleri Ulus-Ötesilik ve Muhacirliğin Yeniden Üretimi. Turkish Studies- International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 13(10), 713-735.
2. Agnew, R. (1992). Foundation for a General Strain Theory of Crime and Delinquency. Criminology, 30, 47-87.
3. Akşit, B. T. (1998). Göç Araştırmalarında Hızlı Değerlendirme Metodolojisi. Konferans: Türkiye’de Göç. 8 Haziran 1997, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, (ss. 67-77).
4. Alpman, P. S. ve Yarcı, S. (2017) Göçmenler Konuşabilir mi: Göçmenlik Koşulları Altında Kurulan Sığınmacı Kimliğini Haritalamak. 1. Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi, 23-25 Kasım, Düzce Üniversitesi.
5. Alpman, P. ve Yarcı, S. (2018) Suç, Göç ve Kimlik: Suç Teorilerinde Göç Olgusu. Turkish Studies, 13(18), 43-58.