Abstract
Birçok çalışma tarafından dil ile zihin kuramı arasındaki ilişki incelenmiş olmasına rağmen zihin kuramı genellikle yanlış kanı atfı görevi ile değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın amacı yanlış kanının yanında zihin kuramının kapsadığı diğer farklı zihinsel durumların da dil ile ilişkisini incelemektir. Bu çalışma 1. ölçümde 36-65 ay, 2. ölçümde 42-71 ay arası olan 70 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Alıcı ve ifade edici kelime bilgisinin ölçülmesinde Türkçe İfade Edici ve Alıcı Dil Testi, zihin kuramının istek, kanı, bilgi, yanlış kanı ve duygu yönlerinin ölçülmesinde Zihin Kuramı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda hem alıcı hem ifade edici kelime bilgisi ile zihin kuramı arasında ilişki bulunmuştur. Bu ilişkinin yönüne bakıldığında yaş ve 1. zaman zihin kuramı kontrol edildiğinde 1. zaman kelime bilgisinin, 2. zaman zihin kuramını yordadığı bulunmuştur. Fakat yaş ve 1. zaman kelime bilgisi kontrol edildiğinde 1. zaman zihin kuramının 2. zaman kelime bilgisini yordamadığı görülmüştür. Böylece Türkçe konuşan ve tipik gelişim gösteren çocuklarda erken dil becerilerinin ileriki zihin kuramı anlayışını desteklediği fakat erken zihin kuramı anlayışının ileriki dil becerilerini anlamlı olarak desteklemediği sonucuna varılmıştır. Alıcı ve ifade edici dilin zihin kuramıyla olan ilişkisi görev bazında incelendiğinde ise önceki dilin, ileriki bilginin ve yanlış kanının anlaşılmasında anlamlı etkisi olduğu bulunmuştur. Bulgular dil-zihin ilişkisi açısından tartışılmıştır.
Publisher
Mer Ak Mersin Akademi Danismanlik Anonim Sirketi
Reference38 articles.
1. Astington, J. W. (2001). The future of theory‐of‐mind research: Understanding motivational states, the role of language, and real‐world consequences. Child Development, 72(3), 685-687.
2. Astington, J. W., & Jenkins, J. M. (1999). A longitudinal study of the relation between language and theory-of-mind development. Developmental Psychology, 35(5), 1311.
3. Baron-Cohen, S., Leslie, A. M., & Frith, U. (1985). Does the autistic child have a “theory of mind”?. Cognition, 21(1), 37-46.
4. Berument, S. K., ve Güven, A. G. (2013). Türkçe İfade Edici ve Alıcı Dil (TİFALDİ) Testi: I. alıcı dil kelime alt testi standardizasyon ve güvenilirlik geçerlik çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi, 24(3), 192-201.
5. Brooks, R., & Meltzoff, A. N. (2005). The development of gaze following and its relation to language. Developmental Science, 8(6), 535-543.