Abstract
İbn Battuta (1304-1369) 14. yüzyılın en önemli seyyahlarından birisidir ve seyahatname çağdaşı olan diğer seyahatnamelere göre Mekânsal referansları doğrulanabilir olduğu için tercih edilmiştir. Granada, Marakesh, Cordoba, Sevilla, Sivas, Konya, Şiraz, Multan, Yeni Delhi, Lahore, İstanbul, Viyana, Roma, Kahire ve Bağdat şehirlerinin, 11. yüzyıl ile 15. yüzyıl arasında Altın Çağ olarak nitelendirebileceğimiz bir dönem içerisinde ve dönemin önemli başkentlerinden olduklarını söyleyebiliriz. Bu çalışma, seyahatnamede (Rıhle) yer alan İbni Battuta’nın tabiri ile dönemin başkentlerinden olan Granada, Multan ve Sivas hakkındaki bilgileri incelemek ve yazdığı şehirlerin tasvirleri ve yöneticileri ile ilgili bilgileri derleyerek yeni harita ve görseller oluşturularak 14. yüzyılda ve sonrasında karşılaştığı yağma ve işgallerden dolayı o döneme ait kaynak yetersizliğine ışık tutmak amaçlanmıştır. Dönemim aksine günümüzde başkent olamayan bu şehirler bu nedenle tercih edilmiştir. Çalışmada, literatürde döneme ait mevcut minyatür ve gravürler incelenmiş ve Adobe çizim programlarından yararlanılarak 13. yüzyıla ait haritalardan oluşturulmuş. İbn Battuta, El Hamra’nın yeni yapıldığını söyleyebileceğimiz bir dönemde Granada’yı ziyaret etmiş büyüklüğünden ve refahından bahsetmiştir. Multan için özel vergiler olduğundan büyük ticaret merkezi olduğundan ve Rajaların (vali) saraylarından bahsetmiştir. Sivas’ı ziyaret ettiği zaman şehrin Anadolu Selçuklu ve İlhanlıların ardından Eretna Bey’in himayesinde olduğundan Eretna Bey’in sarayından, şehrin refahından ve misafirperverliğinden bahsetmiştir. Bu bilgilerin ışığında Sonuç olarak 3 şehir için yeni strüktür analizi (şehirlerin analizi) yapılarak 13-14. yüzyılda bu kentlere dair yeni bir şema ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Publisher
Mer Ak Mersin Akademi Danismanlik Anonim Sirketi
Reference25 articles.
1. Abel, M., (2017). Medieval Urban Planning: The Monastery and Beyond. Cambridge Scholars Publishing, Newcastle, s.251.
2. Adıgüzel, C.E., (2019). Endülüs’te Bir İlim Ve Kültür Şehrinin Doğuşu: Gırnata Örneği. İslam Araştırmaları Dergisi, 42: 29-60.
3. Akbulut, G., (2009). Sivas Şehri’nin Tarihi Coğrafyası, CÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 35 (2): 212-222.
4. Aykut, A. S., (2010). İbn Battûta Seyahatnâmesi - I. Cilt / Ebû Abdullah Muhammed İbn Battûta Tancî. Yapı Kredi Yayıncılık, İstanbul, s.1012.
5. Boz, M., (2014). 13.-15. Yüzyıllarda Anadolu Kentleri ve Kentliler. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kırklareli, s.162.