SİLO LİDERLİĞİ KAVRAMININ ANLAM VE İÇERİK KÖKENLERİ ÜZERİNDEN TERMİNOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME

Author:

KARA Hakan1ORCID,OYUR Emine1ORCID,GÜL ERSÖZ Serpil1ORCID

Affiliation:

1. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışma, terminolojik bir değerlendirme özelliği taşımaktadır. Farklı anlam ve içeriklere sahip kavramların yeni bir kavramın oluşmasındaki katkıları betimlenmeye çalışılmıştır. Katkıları betimlemek için silo liderliği kavramının anlam ve içerik kökenleri üzerinden değerlendirilmelerde bulunulmuş, Silo liderliğini oluşturan farklı kavramlar silo ve liderlik olarak ayrımlaştırılarak anlam ve içerik kökenlerine bakılmıştır. Farklı anlam ve içeriklere sahip olan kavramaların silo liderlik gibi yeni anlam ve içeriklere sahip bir kavramın oluşumuna dikkat çekilmiştir. Terminolojik olarak silo liderliğin içerik değerlendirilmesi de yapılmıştır. Silo liderlik kavramı kökenlerinde bulunan farklı kavramlardan öte başka bir kavram olarak ele alınmıştır. Bunun için kavramın anlam ve içeriğini oluşturan iş körlüğü ve silo sendromu kavramları betimlenmiştir. Ayrıca, silo liderliğin bir bütün olarak kavramsal kökenler dışında anlamına yönelik açıklamalarda bulunulmuştur. Nitel bir değerlendirme özelliği taşıyan bu değerlendirme çalışmasında, yerli alanyazında sınırlı çalışma olmasına karşın, yerli ve yabancı alanyazın ile paralellik kurularak kuramsal temeller oluşturulmuştur. Yerli ve yabancı alanyazında ulaşılabildiği kadarıyla, terminolojik olarak açıklayıcı çalışmaların bulunduğunun izlenememesi, böyle bir değerlendirme çalışmasının yapılmasında önemli bir etken olmuştur. Öte yandan, kendisini oluşturan kavramları anlamadan, bir kavramın ne anlatmak istediğini anlamanın zor olabileceği düşünülmüştür. Bu dayaklar, değerlendirme çalışmasının çıkışını ve başka çalışmaları terminoloji üzerinden araştırma yapmaya teşvik amacıyla oluşturmuştur.

Publisher

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi

Reference34 articles.

1. Acar, Z. & Mete, M. (2022). Sağlık çalışanlarında bilgi paylaşımı, lider üye etkileşimi ve örgütsel körlüğün demografik özellikler açısından incelenmesi. Avrasya Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Dergisi, Eurasian Academy of Sciences Social Sciences Journal, 41,154 -169.

2. Albrecht, K. (2002). Organizational intelligence & knowledge management: Thinking outside the silos. Executive, White Paper, 1, 17.

3. Alter, S. (2014). Work system perspective on service, service systems, it services, and service science. Business Analytics and Information Systems. 45.

4. Altınay, A., Mercan, N., Aksanyar, Y. & Sert, S. (2012). İşletme körlüğü, silo sendromu ve çözüm önerisi olarak örgütsel zekâ. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1), 13-19.

5. Bannister, F. (2001). Dismantling the silos: Extracting new value from IT investments in public administration. Information Systems Journal, 11, 65–84.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3