Affiliation:
1. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Enkondrom, falanks ve metakarpusun en sık görülen tümörüdür. Çeşitli teknikler ve yöntemler uzun süredir araştırılmaktadır. Enkondromlu geniş bir hasta yelpazesinde yapılan küretaj ve kullanılan kemik greftinin klinik ve radyolojik sonuçlarını incelemeyi amaçladık.
Yöntem: Çalışmaya enkondrom tanısı ile ameliyat edilen 47 hasta dahil edildi. Küretaj sonrası oluşan kavite kemik greftleri ile dolduruldu. Hastaların ortalama yaşı 29.32±15.08 yıl, takip süresi 28.47±25.10 aydı. Standart takip protokolüne uymayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Deneyimli bir ortopedik cerrah radyolojik sonuçları değerlendirdi ve nüksleri olan hastalar için MRG görüntüleri ve raporları hastane veri tabanından alındı. Eklem hareket açıklığı ve gözlenen deformiteye göre klinik değerlendirme yapıldı.
Bulgular: Ortalama konsolidasyon süresi 3.08±2.19 aydı. Nüks oranı %6.4’tü. Kırık ile ya da kırıksız başvuran gruplar arasında, allogreft ve otogreft grubu arasında klinik ve radyolojik sonuçlar açısından fark yoktu.
Sonuç: Küretaj ve greftleme, enkondrom için hala güncel ve güvenilir bir yöntemdir.
Publisher
Cukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi
Subject
General Materials Science