Abstract
Giriş: Gelişimsel kalça displazisi (GKD), hafif asetabular displaziden, tam kalça çıkığına kadar geniş bir patolojik spektrumu kapsar ve erken tanı ile basit ve girişimsel olmayan yöntemlerle tedavi edilebilirken, geç tanı alanlarda majör cerrahi girişimler gerekebilir ve çoğunlukla sekel bırakarak iyileşir. Bu çalışmanın amacı, 2010 yılında başlatılan ulusal gelişimsel kalça displazisi (GKD) tarama programının Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gelişimsel displazisi tedavi yaklaşımlarına ve cerrahi tedavi sayılarına etkilerini araştırmaktı.
Gereç ve Yöntemler: 2007-2021 yılları arasında GKD nedeniyle kliniğimizde opere olmuş tüm hastalar ameliyathane kayıtlarından geriye dönük olarak incelendi ve yıllara göre gruplara ayırılıp tarama programı sonrası ve öncesi yıllarda yapılan kapalı redüksiyon, açık redüksiyon ve pelvik osteotomili majör girişim sayıları belirlendi.
Bulgular: 2007-2021 yılları arasında GKD hastalarına anestezi altında 255 cerrahi ve 125 cerrahi olmayan işlem uygulandı. Tarama programı ile birlikte kapalı redüksiyon ve gövde alçısı oranı %7’den %40’a artış göstermiştir. Açık redüksiyon oranı da bu dönemde %18'den %40’a artış göstermiş, pelvik osteotomi uygulanan majör cerrahi girişimlerin oranı ise %75’ten %30’a düşerek önemli ölçüde azalmıştır.
Sonuç: Bu çalışmada GKD için tarama programının başlatılmasından sonra kliniğimizde pelvik osteotomileri içeren majör cerrahi girişimlerin önemli oranda azaldığı, buna karşın kapalı redüksiyon oranında artış meydana geldiği görülmüştür.
Publisher
Cukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi