Affiliation:
1. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi
2. İstanbul Medeniye Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
Abstract
Giriş: Proksimal femur kırıkları tedavisinde kullanılan farklı lag vidalarının çivi sisteminin aksiyel yüklenmedeki dayanıklılığında değişikliğe neden olup olmadığı değerlendirildi.
Gereç ve Yöntemler: AO/OTA 31/A2 tipinde kırık oluşturulan 14 kemik modeli yedişerli olacak şekilde iki gruba randomize olarak ayrıldı. Birinci gruptaki kemik modelleri bıçaklı lag vidası olan proksimal femur çivisi ile fikse edilirken; ikinci gruptaki kemik modelleri anti-rotatuar lag vidası olan proksimal femur çivisi ile fikse edildi. Tüm kemik modellerinin femur başlarına femur mekanik aksına uygun olacak şekilde 5 mm/dk hızda siklik kuvvet aksiyel olarak uygulandı. Test implant yetmezliği gelişinceye veya model kırılıncaya kadar sürdürüldü.
Sonuç: PFN grupundaki kemikler en az 908 N en fazla 1195 N kuvvetle kırılırken ortalamaları 1050 N oldu; A-PFN grupundaki kemikler en az 847 N en fazla 1219 N kuvvetle kırılırken ortalamaları 1096 N oldu. İki gruptaki kemiklere aksiyel yüklenme sonrası kırık oluşturan kuvvetler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p=0,95;p>0,05)
Tartışma: Stabil olmayan intertrokanterik femur kırıklarında (ITFK) proksimal femur çivilerinde doğru pozisyonda yerleştirme ve tam redüksiyon ile cut-out ve varus kollaps komplikasyonları ile karşılaşılmadı. Bu sonuçlar sonrasında her iki model çivi stabil olmayan ITFK’larda güvenle kullanılabileceği ön görülmektedir.
Publisher
Cukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi
Subject
General Materials Science