SANAL REKLAM ORTAMLARINDAN WEB TASARIMININ GÖRSEL TASARIM SÜRECİ VE BİR WEB TASARIMI DEĞERLENDİRMESİ

Author:

BİROL Emel1

Affiliation:

1. İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

21. yüzyıldan itibaren teknolojik gelişmelerin sanal reklam ortamlarını değiştirdiği gözlemlenmiştir. Sanal reklam ortamları ile dijital iletişim ortam koşullarının artması evrensel nitelikte bir etkileşim kavramının da hayatımıza girmesine neden olmuştur. Özellikle www (Wold Wide Web) kısaltmasıyla başlayan web ortamları, sosyal kültürel ve ekonomik yaşama bağlantının can alıcı bileşeni haline gelmiştir. Bu nedenle günümüzde milyonlarca kullanıcı, özellikle her gün ve her an pazaryeri alanı olarak web sitelerini ziyaret etmekte ve global bir çok işletme, ticaret alanı olarak web sitelerini yapılandırmaktadır. Bu bağlamda görsel-işitsel ve teknolojik iletişim kanalları olarak bilinen web ortamlarında görselliğin ön plana çıkmasının ve işlevselliği arttırmada görsel tasarım unsurlarının kullanımı önem kazanmıştır. Çalışmada, sanal reklam alanında etkili ve işlevsel bir web sitesi tasarımının nasıl bir görsel dile sahip olması ve görsel ileti çerçevesinde görsel unsurların nasıl yapılanması gerektiği açıklanmaya çalışılmıştır. Çünkü birçok web ortamı tasarlanırken, tasarım üzerinde yeterince düşünülmediği ve gereken özenin gösterilmediği gözlemlenmiştir. Çalışmada nicel içerik analiz yöntemi kullanılmış, 2022 yılında uluslararası bilgi teknolojileri şirketlerinden olan “similarweb” raporlarına göre Türkiye’nin en çok ziyaret edilen popüler web sitesi, örneklem olarak seçilerek incelenmiştir. Çalışma, web tasarımında tasarımı yapılandırmaya yönelik görsel unsurların etkili bir biçimde işe koşulması ve tasarımcıların tasarım anlayışlarını dinamik bir yapı içerisinde sürdürebilmesi açısından önem taşımaktadır.

Publisher

Inonu University

Subject

General Medicine

Reference36 articles.

1. Aichner. T., Jacop, F. (2015). Measuring the degree of corporate social media use. International Journal of Market Research. 57 (2), 257-275.

2. Alsadi, M., Akadal, E., Çelik, S., Selçukcan Erol, Ç. ve Gülseçen, S. (2017). Bir web sayfası bileşenlerinin yerleşiminin kısa süreli hafıza kapasitesi üzerine etkisi. AB2017. Aksaray Üniversitesi XIX. Akademik Bilişim Konferansı Bildiri Kitabı, 04-11 Şubat 2017, İstanbul: Bilgi Kitapevi.

3. Avgerakis, G. (2004). Digital animation bible: Creating professional animation with 3Ds Max, Ligtwave and Maya. USA: The McGraw-Hill Companies, Inc.

4. Bayter, M. (2009). Web sitelerinin kimliklenmesi: Üstveri (metadata). İstanbul: Hiperlink Yayınları.

5. Becer, E. (2009). İletişim ve grafik tasarım. Ankara: Dost Yayınevi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3