Abstract
TÜRKİYE’DE VE DÜNYA’DA KİŞİLERARASI İLETİŞİM LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ PROGRAMLARINA YÖNELİK BİR İÇERİK ANALİZİ
Öz
Bilgi toplumunda hızlı ve sürekli bir değişim halindeki bilginin edinilmesi ve üretilmesi için eğitim en kritik değerdir. Eğitimin sağlanması anlamında önemli bir role sahip olan üniversiteler, global dünyada birer dünya vatandaşı olacak bireylerin meslek edinmesi ve gelişimi için gerekli bilgi donanımını sunmaktadır. Bu anlamda günümüz insanının 21. yüzyıla ilişkin yeterlilikleri kazanmasında lisansüstü eğitim, rekabetçi işgücü arasında farklılaşabilmek için önemli bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. İletişim bilimi eğitimi, disiplinlerarası bir nitelik taşımakla birlikte Dünya tarihindeki izi yaklaşık yüz yıl öncesine kadar gitmektedir. Günümüzde iletişim bilimi eğitimi lisans düzeyinde önemini korumaktadır. Aynı zamanda lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarla daha spesifik alanlarda uzmanlaşma sağlamaktadır. Kişilerarası iletişim lisansüstü eğitimi de spesifik alanlardan biridir. Tüm dünyada önemi giderek artmakta ve bir iletişim bilimi alanı olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de ve Dünya’da “kişilerarası iletişim” adı ile eğitim veren lisansüstü programlar içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve kişilerarası iletişim lisansüstü eğitimine ilişkin veriler betimlenmiştir. Sonuçta ise kişilerarası iletişim lisansüstü eğitiminin Türkiye’de sadece 3, Dünya’da ise en çok ABD’de olacak şekilde 19 üniversite tarafından verildiği bulgulanmıştır. Bununla birlikte diğer ülkelerde kişilerarası iletişimi içeren ancak farklı isimlerle lisansüstü programların yer aldığı ya da kişilerarası iletişim alanlarını daha da spesifik olarak vermekte olan programlar tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: iletişim, iletişim bilimi, lisansüstü eğitim, kişilerarası iletişim, kişilerarası iletişim lisansüstü eğitimi.
A CONTENT ANALYSIS ON INTERPERSONAL COMMUNICATION POSTGRADUATE EDUCATION PROGRAMS IN TURKEY AND THE WORLD
Abstract
In the information society, education is the most important value for the acquisition and production of constantly and rapidly changing knowledge. At this point, universities come to the forefront as institutions that provide the necessary knowledge for the profession and development of individuals who will become citizens of the global world. Today, graduate education has emerged as an important necessity for individuals to acquire 21st century competencies in order to differentiate among the competitive workforces. At this point, communication science education, which has an interdisciplinary nature, started to be given in the world about a hundred years ago. Today, while communication science education remains important at the undergraduate and graduate level, postgraduate (master’s and doctorate) programs provide specialization in more specific fields. Interpersonal communication postgraduate education is one of these specific fields and continues to be an increasingly important field of communication science all over the world. In this study, the content analysis method was used to examine postgraduate programs in Turkey and in the world that offer education under the name of “interpersonal communication” and to describe the data on interpersonal communication graduate education. As a result, it was found that only 3 universities in Turkey offer graduate programs in interpersonal communication, while there are 19 universities in the USA. However, in other countries, it was found that there are postgraduate programs that include interpersonal communication but with different names or programs that offer more specific interpersonal communication fields.
Keywords: communication, communication science, postgraduate education, interpersonal communication, interpersonal communication postgraduate education.
Reference148 articles.
1. Abadan Unat, N. (1972). Batı avrupa ve Türkiye’de basın yayın öğretimi. Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları.
2. Adam, G. S. (2001). The education of journalists. Journalism, 2(3), 315-339. https://doi.org/https://doi.org/10.1177/146488490100200309
3. Afifi, W. A., & Guerrero, L. K. (2000). Motivations underlying topic avoidance in close Relatioships. In S. Petrnio (Ed.), Balancing the secrets of private disclosures, (p. 165-181). New York: Lawrence Erlbaum.
4. Alemdar, K., & Erdoğan, İ. (2001). İletişim, Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de bilim: Sosyal bilimler-II. Ankara: TÜBA Yayınları.
5. Alhas, A. (2006). Lisansüstü eğitim yapmakta olan milli eğitim bakanlığı öğretmenlerinin lisansüstü eğitime bakış açıları (Ankara ili örneği). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek lisans Tezi, Ankara.