SUALTI ARKEOLOJİK KÜLTÜR VARLIKLARININ IN SITU KORUMA YÖNTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Gültekin Hiranur1ORCID,Kılıç Namık2ORCID

Affiliation:

1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ

2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Abstract

Sualtı kültür varlıklarının in situ olarak korunması, 2001 yılından beri uluslararası projeler kapsamında etkileri değerlendirilen bir çalışma alanıdır. 2001 yılında kabul edilen, UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)’nun uluslararası ‘Sualtı Kültür Mirasının Korunması Sözleşmesi’nde in situ koruma yönteminin tercih edilmesi gereken ilk yöntem olması gerektiği yönünde öneriler bulunmaktadır. Bir sualtında in situ koruma yapılmasına karar verildiğinde sit alanında kültür varlıkları üzerinde etkili olan; fiziksel, kimyasal, biyolojik çevresel risk unsurları ile alanda etkili olan insan kaynaklı risk faktörleri, koruma yönteminin seçiminde önem taşımaktadır. Farklı çevresel koşullar farklı koruma yöntemlerinin korunmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada; denizel ortamda kültür varlıkları üzerinde etkili olan fiziksel, kimyasal, biyolojil ve insan kaynaklı risk faktörleri incelenmiştir. Bu risk faktörlerine karşı in situ koruma konusunda kullanılan ve uluslararası projeler ile etkinlikleri test edilen koruma yöntemleri incelenerek bu yöntemlerin karşılaştırması gerçekleştirilmiştir. Böylece Türkiye’de in situ koruma çalışmaları yapan ya da yapacak olan uzmanlar için bir kaynak oluşturmak hedeflenmiştir.

Publisher

Sanat ve Tasarim Dergisi

Reference69 articles.

1. Baert, K. (2017). The role of asellus aquaticus on organic matter degradation on constructed wetlands, [Yüksek Lisans Tezi], Universiteit Gent, Faculty Of Biocience Engineering, Environmental Technology, Belgium.

2. Baeye, M. & Demerre I. (2000). Sedimanation- erosion study and future modelling. Machu Final Report, 56-58.

3. Bartuli, C. Petriaggi R., Davidde B., Palmisano E., Lino G. (2008). In Situ conservation by cathodic protection of cast iron findings in marine environment, 9th International Conference On Non Destructive Investigations And Microanalysis For The Diagnostics And Conservation Of Cultural And Environmental Heritage Of Art, 25–30 May 2008, Jerusalem.

4. Bathencourt, M. Fernández-Montblanc, T. Izquierdo, A. González-Duarte. M. Muñoz-Mas, C. (2018). Study of the influence of physical, chemical and biological conditions that influence the deterioration and protection of underwater cultural heritage. Science of the Total Environment, (613- 614), 98- 114.

5. Beaubien, S.E. Graziani, S. Annunziatellis, A. Bigi, S. Ruggiero, L. Tartarello, M.C. Lombardi, S. (2014). Spatial- temporal water column monitoring using multiple, low-cost Gaspro-pco2 sensors: implications for monitoring, modelling, and potential impact. Energy Procedia, (63), 3840– 3847.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3