Affiliation:
1. BILECIK SEYH EDEBALI UNIVERSITY
2. HARRAN UNIVERSITY
3. MARDIN ARTUKLU UNIVERSITY
Abstract
Bu makale, Harran Üniversitesi'nde Sosyoloji Bölümü’nde okumuş, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden altı genç kadın tarafından yazılan, Dr. F. Güzin Ağca-Varoğlu’nun editörlüğünü ve danışmanlığını yaptığı otoetnografik metinlerden oluşmaktadır. Katkılar, 16 Mart 2020'den sonra yaşanan mekânlarından yansıttıklarıdır. Öğrenciler, toplumlarına sosyal bilimciler olarak katılmış ve aynı zamanda pandemide aile evinin birer üyesi olmalarının getirdiği liminal konumunu deneyimlemişlerdir. Bu muğlak konum, onları günlük yaşamlarında taktiksel olarak güçlendirmiş ve katmanlı, iç içe ve çok boyutlu sosyal çevrelerini analiz etmelerini sağlamıştır. Makalede, bu genç kadınlar, köklü iktidar ilişkileri, mekânsal etkileşimleri, benlik ve toplum arasında birer “sınır aşıcılar” olarak geçiş yaptıkları gelenekleri ve deneyimleri dile getirerek ‘ses’ verdiler.
Reference29 articles.
1. Ağca-Varoğlu, F. Güzin. “Staying at home”: A rhythmanalysis of self-quarantine,” The societal impacts of COVID-19: A transnational perspective eds. Veysel Bozkurt, Glenn Dawes, Hakan Gulerce, & Patricia Westenbroek (Istanbul, Turkey: Istanbul University Press, (2021): 45-62.
2. Alexander, Bryant Keith. “Performing culture in the classroom: An instructional (auto) ethnography.” Text and Performance Quarterly 19 (4), (1999): 307-331.
3. Bhattacharya Kakali. “Coloring Memories and Imaginations of “Home”: Crafting a De/Colonizing Autoethnography.” Cultural Studies ↔ Critical Methodologies. 18 (1) (2018): 9-15.
4. Bektaş Ata, Leyla. “Anneler Ne Yapar, Kızları Ne İster? İki Nesil Kadın Anlatılarında Bir Gecekondu Mahallesi” Fe Dergi, 12 ( 2), (2020): 74-87.
5. Chang, Heewon. “Individual and Collaborative Autoethnography as Method: A Social Scientist’s Perspective,” Handbook of Autoethnography eds. Stacy Holman Jones& Tony E. Adams & Carolyn Ellis (Walnut Creek, California: Left Coast Press, 2013) 107- 120.