Historical Development of Qur'ān Education in Sudan in Comparison with Practices in Turkey

Author:

KIZILASLAN İshak1

Affiliation:

1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Nüzulünden itibaren Kur’an eğitimi Müslümanların üzerinde en çok durdukları konulardan olmuştur. Bu maksatla bütün İslam devletlerinde eğitim kurumları açılmıştır. Bu eğitim kurumları, tarih boyunca farklı İslam idarelerinde, başlangıç seviyesinden kıraat-ı aşerenin farklı rivâyetlerinin tedrisine kadar geniş bir yelpazede Kur’an eğitimi sunan merkezler olarak ortaya çıkmış ve gelişimlerini sağlamışlardır. Bu makalenin konusu, Sudan’da Kur’an eğitiminin tarihi gelişimini ve günümüzdeki durumunu ele almaktır. Coğrafi alanı itibarıyla Afrika’daki İslam ülkelerinin en büyüğü olan Sudan’ın farklı dönemlerde Kur’an eğitiminde yaşadığı gelişmeler bu ülkenin seçilmesinde etkili olmuştur. Tarihinin uzun bir döneminde Osmanlı idaresi altında bulunması da göz önüne alınarak genelde Osmanlı dönemi özelde ise Cumhuriyet sonrası Türkiye’deki Kur’an eğitimi gelişmeleri ile Sudan’daki süreçler karşılaştırılmalı olarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Ayrıca Osmanlı idaresi sonrası uzun bir dönem sömürgeci olarak Sudan’da bulunmuş olmaları dolayısıyla Batılıların bu ülkedeki Kur’an eğitimine dair yaklaşımları da incelenmiştir. Bütün bu dönemlerde Kur’an eğitimindeki gelişimlerin benzerlik ve farklılıkları arasında bir mukayese yapılması da bu çalışmanın hedefleri arasındadır. Bir diğer amaç ise, İslam toplumlarının oluşumunda ana etkenlerden biri olan Kur’an eğitiminin diğer İslam beldelerindeki tarihi gelişimlerini anlamaya katkı sunmasıdır. Bu hedefe ulaşmak üzere makalede veri toplama ve bunları karşılaştırma yöntemi takip edilmiştir. Yerel araştırmacıların sundukları bilgi ve belgeler yanında özellikle Batılı yazarların kaydettikleri ve yaklaşım tarzları da verilmiştir.

Publisher

Ekonomik ve Sosyal Arastirmalar Merkezi (ESAM)

Reference45 articles.

1. Abdullah, Abdul-Rahman Salih. Educational Theory: A Qur’ānic Outlook. Makkah: Umm Al-Quara University, 1982.

2. Abîd, el-Hayr Muhammed. Tecribetü’l-medraseti’l-Kur’aniyye fî ta‘lîmi’l-‘arabiyye ve imkâniyyetü’l-istifâdeti minhâ fî ta‘lîmi’l-‘arabiyye li’n-nâtikîne biğayrihâ. Ammân: Dâru’l-cinân, 2010.

3. Ahmed, Abdülhamîd Muhammed. el-Mesîd fi’s-Sûdân türâs ve da‘ve. Hartûm: Dâru’ş-şerî‘a, 1997.

4. Akdemir, Mustafa Atilla. Kıraat İlmi Eğitim ve Öğretim Metodları. İstanbul: İFAV Yayınları, 2013.

5. Akgündüz, Hasan. Klasik Dönem Osmanlı Medrese Sistemi-Amaç-Yapı-İşleyiş. İstanbul: Ulusal Yayınları, 1997.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3