Abstract
Günümüzün değişen aktörleri, gelişen teknolojileri ve dönüşen dinamikleri ülkeler adına kamu diplomasisi yaklaşımlarının önemini daha fazla artırmıştır. Kamu diplomasisini, uluslararası ilişkilerin değişen yapısını uyum sağlayabilmek adına hükümet ve hükümet dışı aktörlerin ülkeleri adına giriştikleri çabalar olarak tanımlamak mümkündür. Kamu diplomasisi anlayışında pek çok uygulama alanı bulunmaktadır. Özellikle kültür kamu diplomasisinde en önemli etkileşim aracıdır. Kültürel diplomasi içerisinde pek çok örnek bulunmakla beraber özellikle son dönemlerde yapay zekâ teknolojisi de ülkelerin tanınırlık, bilinirlik ve görünürlüğüne katkı sağlamaktadır. Son dönemlerde ülkelerin hükümet dışı aktörlerinin içerisinde yer alan popüler gerçek dışı karakterler olan sanal fenomenlerin önemli sayıda takipçi sayısına ulaşması ülkeleri adına önemli kültür elçisi ve tanıtım yüzü olmasını da sağlamıştır. Kültürel diplomasi alanyazınına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan çalışmada Japonya’nın popüler sanal fenomenlerinden biri olan ve amaçlı örneklem bağlamında belirlenen Imma Gram Instagram hesabı ele alınmıştır. Çalışma kapsamında netnografi yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmaya derinlik kazandırmak adına farklı kategorilerden öne çıkan kullanıcı yorumları ve gönderilerin içerikleri incelenmiştir. Giyim, marka elçisi, gastronomi, geleneksel sanat, yer markalama, anime ve manga kültürü öne çıkan paylaşımlar arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra Imma Gram’ın kullanıcı yorumlarına sınırlı sayıda geri bildirimde bulunduğu da tespit edilmiştir.
Reference46 articles.
1. Backaler, J. (2018). Digital influence: unleash the power of influencer marketing to accelerate your global business. Springer.
2. Benedict, R. (2011). Krizantem ve kılıç: Japon kültürü üzerine bir inceleme (5. Baskı). (T. Turgut, Çev.). Türkiye İş
Bankası Kültür Yayınları. (Orijinal eserin yayın tarihi 1946).
3. Bilgici Oğuz, C. ve Özkök Şişman, Ö. (2022). Sanal etkileyicilerin sosyal medya paylaşımlarının antropomorfik
biçimler bağlamında incelenmesi. TRT Akademi, 7(14), 104-133. https://doi.org/10.37679/trta.1013407.
4. Binark, M. (2019). Kültürel diplomasi ve Kore dalgası “Hallyu”: Güney Kore’de sinema endüstrisi, k-dramalar ve k-
pop. (1.baskı). Siyasal Kitabevi.
5. Blanton, R. & Carbajal, D. (2019). Not a girl, not yet a woman: A critical case study on social media, deception,
and Lil Miquela. Chiluwa,, I. & Samoilenko, S. (Eds). Fake news, and misinformation online. (pp.87-103). IGI
Global.