Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, İZMİR DR. BEHÇET UZ ÇOCUK HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, İZMİR TIP FAKÜLTESİ, İZMİR TIP PR.
Abstract
Amaç: Sarılık yenidoğanlarda sıklıkla gözlenen klinik bir durumdur. Yenidoğan sarılığı genellikle fizyolojik bir durum olmakla birlikte nadiren yüksek bilirübin düzeyine bağlı olarak akut veya kronik bilirübin ensefalopatisine neden olabilir. Çalışmamızdaki amaç yenidoğan dönemindeki hiperbilirübinemi nedeniyle kan değişimi yapılan hastalarla ilgili klinik deneyimlerimizi paylaşmaktır.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2017 ile Ağustos 2022 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan yoğunbakım kliniğimizde yenidoğan hiperbilirübinemisi nedeniyle kan değişimi yapılan ve ≥35 gestasyonel hafta yenidoğanlar retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, etiyolojik faktörleri, kan değişim öncesi ve sonrası laboratuvar değerleri, kan değişim süresi ve komplikasyonları, hiperbilirübinemiye bağlı akut ve kronik dönem komplikasyonları kayıt altına alınarak incelendi.
Bulgular: Toplam 45 yenidoğana 47 kez kan değişimi yapıldı. Hastaların ortalama gestasyonel haftası 38.2 (±1.4) hafta, doğum ağırlığı 3290 g (±480) ve hastaneye ortalama başvuru süresi postnatal 3.6 gündü (±2.1). Kan değişim süresi ortalama 86.6 (±23.4) dakika olup en sık kan değişim nedeni ABO kan grubu uygunsuzluğuna (%24.4) bağlıydı. 13 hastada hiperbilirübinemi nedeni tespit edilemedi. Kan değişimine bağlı en sık komplikasyon trombositopeni (%95.5), sonrasında hiperglisemi (%86.4) olarak gözlendi. Başvuru anında hastaların %6.6’sında orta ve ileri derecede akut bilirübin ensefalopatisi gözlenmesine rağmen sonraki dönem izlemlerde %17.7’sinde kronik bilirübin ensefalopatisi izlendi. Kan değişimine bağlı mortalite görülmedi.
Sonuç: Yenidoğanın ciddi hiperbilirübinemisinde bilirübin ensefalopatisi hastaların büyük bir çoğunluğunda ilk başvuru anında gözlenmeyebilir. Kan değişim her ne kadar serum bilirübin düzeyini hızlı bir şekilde düşürse de kronik bilirübin ensefalopatisi ileri dönemde gözlenebilir.
Publisher
Saglik Bilimleri Universitesi
Reference32 articles.
1. Bhutani VK, Johnson LH, Keren R. Diagnosis and management of hyperbilirubinemia in the term neonate: for a safer first week. Pediatr Clin North Am. 2004;51:843-61.
2. 2. Ebbesen F, Andersson C, Verder H, Grytter C, Pedersen‐bjergaard L, Petersen J. et al. xtreme hyperbilirubinaemia in term and near‐term infants in Denmark. Acta paediatr. 2005;94:59-64.
3. 3. Davutoğlu M, Garipardiç M, Güler E, Karabiber H, Erhan D. The etiology of severe neonatal hyperbilirubinemia and complications of exchange transfusion. Turk J Pediatr. 2010;52:163-6.
4. 4. Kapoor D, Singh P, Seth A. Current perspective on exchange transfusion. Indian Pediatr. 017;54:961-2.
5. 5. Mitra S, Rennie J. Neonatal jaundice: aetiology, diagnosis and treatment. Br J Hosp Med Lond. 2017;78:699-704.