Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, İZMİR DR. SUAT SEREN GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, İZMİR BOZYAKA SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Abstract
Amaç:
Serum karsinoembriyonik antijenin (CEA) yüksek düzeyleri, birçok kanser türünde kötü prognoz ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızın amacı, ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK)’de tedavi öncesi ve sonrası serum CEA düzeylerinin tedaviye yanıt oranları ve yaşam süresiyle ilişkisini araştırmaktır.
Materiyal- Metod:
Çalışma tek merkezli, prospektif kohort olarak dizayn edildi ve toplam 85 hasta araştırıldı. İleri evre KHDAK (Evre IIIA/IIIB ve IV) tanılı 60 olguda, tedavi öncesi ve 2 kür kemoterapi sonrası serum CEA düzeyleri ile 25 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubundaki serum CEA düzeyleri karşılaştırıldı.
Bulgular:
KHDAK grubunda median serum CEA düzeyi 36.2 ng/ml, kontrol grubunda ise 3,65 ng/ml idi (p< 0.01). Olguların 2 kür kemoterapi sonrası RECİST kriterlerine göre yanıt değerlendirmesi yapıldı ve 23 (%38) olguda parsiyel yanıt, 19 (%32) olguda stabil hastalık ve 18 (%30) olguda progresif yanıt olarak değerlendirildi. Progresif hastalık grubunda, tedavi sonrası serum CEA düzeyleri, stabil ve parsiyel yanıt grubuna göre daha yüksekti (p=0.023).
Sonuç:
İleri evre KHDAK’de, kontrol grubuna göre serum CEA düzeylerinin yüksek olduğu ve serum CEA düzeylerinin progresif hastalık ile ilişkili olduğu bulundu. KHDAK’inde serum CEA düzeyi, tedavi yanıtı ve prognozu öngörmede kullanılabilecek bir parametre olabileceği gösterildi.
Publisher
Saglik Bilimleri Universitesi