Affiliation:
1. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi
2. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı iş tatmini ve grup bağlılığının kolektif yeterlilik üzerindeki etkisini ve devamında kolektif yeterliliğin grup etkililiğine etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren itfaiye çalışanları oluşturmaktadır. 213 itfaiye çalışanına anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Frekans, güvenilirlik, faktör, korelasyon, regresyon, process makro ve yol analizleri yapılmıştır. İş tatmini ve grup bağlılığının kolektif yeterliliği artırdığı bulunmuştur. Kolektif yeterliliğin de grup etkililiği üzerinde etkisi bulunmaktadır. İş tatmini ve grup bağlılığı arttıkça kolektif yeterliliğin arttığı ve kolektif yeterlilik arttıkça grup etkililiğinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır. İtfaiye çalışanlarında iş tatmini ve grup bağlığının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Funder
Yazarlar, bu makalenin araştırılması, yazarlığı ve / veya yayınlanması için herhangi bir finansal destek almamıştır.
Reference52 articles.
1. Alavi, S. B., & McCormick, J. (2018). “Why Do I Think My Team is Capable? A Study of Some Antecedents of Team Members’ Personal Collective Efficacy Beliefs.” Educational Psychology, 38(9):1147-1162.
2. Aydogmus, M., & Serce, H. (2021). “Investigation of Regulatory Role of Collective Teacher Efficacy in the Effect of Job Satisfaction and Satisfaction with Life on Professional Burnout”. Research in Pedagogy, 11(1): 234-250.
3. Bakan İ. (2011). Örgütsel Stratejilerin Temeli Örgütsel Bağlılık Kavram Kuram Sebep ve Sonuçlar. Ankara: Gazi Kitabevi.
4. Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and action. Englewood Cliffs, NJ:Prentice Hall.
5. Bernthal, P., & Insko, C. (1993). “Cohesiveness without Groupthink: The Interactive Effects of Social and Task Cohesion.” Group & Organization Management, 18(1): 66-87.