Affiliation:
1. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Aile içi şiddet günümüzde en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Konuyla ilgili bugüne kadar pek çok çalışma yapılmış olsa da önleyici tedbir kararı özelinde evden uzaklaştırılan erkeklerin durumunu ele alan herhangi bir çalışmanın yapılmadığı dikkati çekmektedir. Bu çalışmada önleyici tedbir kararıyla evden uzaklaştırılan erkeklerin durumu ele alınmaktadır. Çalışmada ilk önce 6284 sayılı kanunda şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunanlar hakkında verilen koruyucu ve önleyici tedbir kararının kanunda nasıl düzenlendiği ele alınmaktadır. İkinci olarak bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların hangi noktalara odaklandıkları ortaya konulmaktadır. Üçüncü olarak tedbir kararıyla evden uzaklaştırılanlara yönelik herhangi bir sosyal politikanın olmamasının onları yoksulluk, suça bulaşma, damgalanma, sosyal dışlanma, ruh sağlığının bozulması, intihar vb. risklere açık hale getirdiğine dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. Çalışma önleyici tedbir kararının literatürde nasıl ele alındığına odaklandığından teorik ve de betimsel bir çalışmadır. Sonuç kısmında evden uzaklaştırılan erkeklere yönelik sosyal politikanın olmamasının bir eksiklik olduğuna dikkat çekilerek bazı önerilerde bulunulmaktadır.
Reference48 articles.
1. Akan, Y. & Kıran, B. (2019). “Şiddeti Azaltma Psiko-Eğitim Programı’nın (ŞAPP) Eşine Şiddet Uygulayan Erkeklerin Saldırganlık, Duygu Yönetimi Ve İlişki Özyeterlik Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi.” Kadem Kadın Araştırmaları Dergisi, 5(1), 31-65.
2. Alcock, P.; May, M. & Rowlingson, K. (2011). Sosyal Politika. Çev., Ed. B. Özçelik, Ankara: Siyasal Kitabevi.
3. Alican Şen, A. (2018). “Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumlara Arası İşbirliği Süreci Ve 6284 Sayılı Yasanın Uygulanabilirliği”. Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi, 11(22), 141-161.
4. Almira Kökdemir, E. (2020). 6284 Sayılı Kanun Ve Bu Kanunun Ceza Muhakemesi Hukukundaki Etkileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
5. Altıparmak, İ. B. (2015). Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Bir Sosyal Politika Örneği Olarak Şönim’ler Üzerine Nitel Bir Araştırma: Ankara Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.