Affiliation:
1. KAYSERİ DEVLET HASTANESİ
2. Kayseri University
Abstract
Sağlık alanında kişilik ve örgütsel sinizm kavramları konusunda yapılmış olan araştırmalar incelendiğinde, her iki kavramında son yıllarda önem kazanmaya başladığı, araştırmaların çok yeterli sayı ve düzeyde olmadığı görülmektedir. Bu doğrultuda; araştırmamızın amacı, sinizm ve örgütsel sinizm hakkında alanyazın taranıp, kavramla ilgili tartışmaları ve diğer çalışmacıların yapmış oldukları tanımları ortaya koyarak, anlaşılmasını, aşılmasını sağlamak adına sağlık çalışanlarının kişisel sinizm ve örgütsel sinizm düzeylerini ortaya koymaktır. Ayrıca elde edilecek demografik veriler ile sinizm düzeyleri arasında ki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Sağlık çalışanlarının kişilik sinizm ölçeği skor ortalaması 3,40 ±0,71, örgütsel sinizm ölçeği skor ortalaması ise 2,69 ±0,91 olduğu tespit edilmiştir. Sağlık çalışanlarının kişilik sinizmi ile örgütsel sinizm arasında pozitif yönlü bir korelasyon tespit edilmiştir (r: 0,411). İlave olarak örgütsel sinizmin alt boyutlarından bilişsel sinizm ile kişilik sinizmi arasında (r: 0,415); duyuşsal sinizm ve kişilik sinizmi arasında (r: 0,367) ve davranışsal sinizim ile kişilik sinizmi arasında (r: 0,327) korelasyonlar tespit edilmiştir(p<0.01). Örgütsel sinizmin kişilik sinizmini pozitif olarak etkildiği (β:0,411; p<0,01) tespit edilmiştir. Ayrıca, kişilik sinizmi ile bilişsel sinizm arasında(β:0,415; p<0,01),duyuşsal sinizm arasında(β:0,367; p<0,01) ve davranışsal sinizm arasında ise(β:0,327; p<0,01) olduğu tespit edilmiş olup, kişilik sinizminin örgütsel sinizm alt boyutları nezdinde pozitif olarak etkilediği gözlemlenmiştir. Demografik değişkenler ile kişilik ve örgütsel sinizm arasında yaş ve eğitim durumu değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur(p<0.01).Mesleki değişkenlere bakıldığında ise çalışma süresi, mesleki deneyim, işinde memnun olma, sağlık çalışanlarının çalıştığı bölüm ve hizmet sınıfları arasında örgütsel sinizm düzeyleri ile anlamlı farklılık olduğu görülürken kişilik sinizm düzeyleri arasında ise sadece işinden memnun olma değişkeni arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür(p<0.01).
Reference63 articles.
1. Abraham, R. Organizational cynicism bases and consequences. Genet. Soc. Gen. Psychol. Monogr. 2000, 126, 269–292.
2. Ağaoğulları, M.A. (1989). Eski Yunan’da Siyaset Felsefesi. Ankara: V Yayınları Nietzsche, F. (2005). Böyle Buyurdu Zerdüşt. (Çev. A.T. Oflazoğlu). İstanbul: Cem Yayınevi. (Eserin orijinali 1885’de yayınlandı).
3. Akman G. (2013) “Sağlık Çalışanlarının Örgütsel ve Genel Sinizm Düzeylerinin Karşılaştırılması” İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
4. Aktaş İ.M. (2014). “Sağlık Çalışanlarında Örgütsel Sinizm Düzeyinin Belirlenmesi” Yüksek Lisans Tezi. Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
5. Akyüz, İ., ve Yurduseven, N. (2016). Sağlık Çalışanlarının Örgütsel Sinizm Düzeylerinin İncelenmesi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, (16), 61-76.