Alanya’da Turizmin Kent Kimliği ve Toplumsal Hayat Üzerindeki Etkileri

Author:

DUMAN Mehmet Sefa1,DEMİRKAYA Hilmi1

Affiliation:

1. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Turizm sektörü ortaya çıktığı ilk günden itibaren kapsadığı bölgeler üzerinde farklı etkiler yaratmıştır. Bu çalışmanın amacı Alanya’da yaşayan insanların, turizm faaliyetlerinin kent kimliği ve toplumsal hayat üzerindeki etkilerine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi olarak durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmaya amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yoluyla belirlenen 15 kişi katılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen ve uzman görüşleri doğrultusunda son şekli verilen yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla derlenmiştir. Katılımcılardan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde betimsel analize başvurulmuştur. Yapılan betimsel analiz sonucunda görüşme formunda yer alan sorulara ilişkin çeşitli kategorilere ulaşılmıştır. Katılımcıların Alanya’da yaşama tercihlerine ilişkin, Alanya’yı çok sevme, yaşadığı şehre hizmet etme arzusu, doğal ve kültürel zenginliklere sahip olması, Alanya’da turizm sektöründe çalışma, yerleşim alanlarının denize yakın olması ve Alanya’da doğma ve ailenin Alanya’da ikamet etmesi olmak üzere 6 kategori ortaya çıkmıştır. Genel olarak görüşme yapılan kişilerden elde edilen verilere göre turizmin Alanya’nın son yarım yüzyıldaki gelişmesinde en önemli paya sahip sektör olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca turizmin Alanya üzerinde kültürel, ekonomik, mimari ve çevresel boyutlarda çeşitli etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular esas alınarak ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak araştırmacılara, sektör işverenlerine, yerel ve merkezi yönetim erklerine yönelik bazı öneriler sunulmuştur.

Publisher

Uluslararasi Sosyal ve Egitim Bilimleri Dergisi

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference28 articles.

1. Akoğlan Kozak, M., Evren, S., & Çakır, O. (2013). Tarihsel süreç içinde turizm paradigması. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 24(1), 7-22.

2. Aksoy, B., Karakuş, U., & Çetin, T. (2013). İlköğretim öğrencilerinin turizm, turizmin sosyo-kültürel ve ekonomik etkilerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi. EKEV Akademi Dergisi, 17(54), 45-58.

3. ALTSO. Alanya Ekonomik Rapor 2010. 04 15, 2021 tarihinde www.altso.org.tr: https://www.altso.org.tr/?option=com_content&task=view&id adresinden alındı.

4. ALTSO. Alanya Ekonomik Rapor 2019. 04 16, 2021 tarihinde www.altso.org.tr: https://www.altso.org.tr/yayin-kategorisi/alanya-ekonomik-rapor/ adresinden alındı.

5. Aytaçlı, B. (2012). Durum çalışmasına ayrıntılı bir bakış. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(1), 1-9.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3