Affiliation:
1. HITIT UNIVERSITY
2. HITIT UNIVERSITY, INSTITUTE OF SCIENCE
Abstract
Bu araştırmanın temel amacı Türkiye Spor Toto Süper Lig kulüplerinden Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin kurumsal Twitter hesapları aracılığıyla gerçekleştirdikleri yayınların betimsel bir analizini gerçekleştirmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Spor kulüplerinin yayınladığı tweetler resmi kayıtlar niteliğini göstermekte olup araştırmaya veri sağlayan dokümanlardır. Bu veriler iki farklı araştırmacı tarafından toplanmıştır. Elde edilen veriler Excel programında tarihsel sürece göre sıralanıp karşılaştırılarak veri seti oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında spor kulüplerinin kurumsal Twitter hesaplarında 01.08.2019-10.08.2020 tarihleri arasında yapılan tüm yayınlar araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma evreni Spor Toto Süper Lig kulüpleridir. Kota örneklem yöntemi kullanılarak Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor spor kulüpleri araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre kulüplerin takipçi ve tweet sayısı ile tweetlerde kullanılan hashtag, fotoğraf, video, gif, yorum, retweet ve favori sayısı bulguları elde edilmiştir. Elde edilen verilere göre; takipçi, tweet, hashtag ve gif sayısında Galatasaray’ın, yorum, retweet ve favori sayısında Fenerbahçe’nin, fotoğraf sayısında Trabzonspor’un, video sayısında Beşiktaş’ın üstün olduğu görülmüştür. Spor kulüpleri, Twitter yayınları ile ulusal ve uluslararası futbol ve diğer sosyal-toplumsal konularda, sistematik olarak sosyal medya yönetimi faaliyetlerini gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Kulüplerin paylaşım ağırlığı futbol üzerine olup, farklı branşlar ile ilgi paylaşımları daha az yaptıkları ve ikinci plana atarak futbol paylaşımlarını önde tutmaya çalıştıkları belirlenmiştir.
Publisher
Ulusal Spor Bilimleri Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference40 articles.
1. Akar, E. (2011). Sosyal medya pazarlaması, sosyal web’de pazarlama stratejisi. (2b.). Ankara: Efil Yayınları.
2. Akın, B. (2001). Yeni ekonomi. Konya: Çizgi Kitapevi Yayınları.
3. Aslan, P. (2011). Halkla ilişkilerde yeni eğilimler: Sosyal medya. 02.11.2022 tarihinde ProQuest Dissertations & Theses Global: https://www.proquest.com/dissertations-theses/halkla-ilişkilerde-yeni-eğilimler-sosyal-medya/docview/2564077999/se-2?accountid=25248 adresinden alındı.
4. Atalı, L., & Çoknaz, D. (2014). Türkiye Futbol Federasyonu Spor Toto Süper Ligi Spor kulüplerinin Facebook kullanımı. Erciyes İletişim Dergisi, 3(4), 136-148. Doi: 10.17680/akademia.v3i4.5000013106
5. Bagdan, R., & Biklen, S. (2007). Qualitative research for education: An introduction to theories and methods. Boston: Pearson Education.