Abstract
Kişinin nasıl bir yaşam sürdüğü ya da hangi değerlere sahip olduğu romantik ilişkinin başarılı olmasında oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, romantik ilişkilerde bağlılık faktörünün önemli olması nedeniyle ilişkilerdeki doyumun nasıl sağlanacağını incelemek ve bilinçli farkındalığın gelişiminin etkilerini ortaya koymak olarak ifade edilmektedir. Yakın çevresi ile ilişki kurmak isteyen ve bunu ihtiyaç edinen insanın, ilişkilere yüklediği anlama, öneme ve ilişkinin türüne göre ilişkiler sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmanın başlıklarından biri olan romantik ilişkiler, bireylerin karşılıklı olarak hissettiği sevgi, kabul gibi duyguların yanında fiziksel olarak yakınlığı da içeren bir ilişki çeşididir. Bu tür ilişkiler tamamen kendine has, öznel ilişkilerdir. Bu sebeple romantik ilişkiler birden fazla dinamikle belirlenmektedir. Bu dinamikler fiziksel ya da manevi değerleri de barındırmaktadır. Romantik ilişkileri anlamak için birçok çalışma incelenerek romantik ilişkiyi oluşturan ve bağlılığa etki eden faktörler şöyle özetlenmektedir: Cinsiyet, Yaş, Eğitim seviyesi, sevgi, saygı karşılılık vb. hem duygusal hem fizyolojik birçok faktör bulunmaktadır. Mutlu bir romantik ilişkinin belirleyicisi ilişki doyumu ile ifade edilmektedir. Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmada romantik ilişki içerisindeki partnerlerin psikolojik doyumlarını belirlemedeki etkenleri tespit etmek için regresyon analizi kullanılmaktadır. Bu analiz bulguları şöyledir; romantik ilişkilerin %34,7 sinin öz saygı, kaçınmacı ve kaygılı bağlanma ile doyuma ulaştıkları gösterilmektedir. Bu analizle bağlanmanın ilişkiler açısından önemi vurgulanmaktadır. Kişilerin hayatlarında olup biten somut ya da soyut birçok olayı fiziksel ve zihinsel açıdan bilinçli farkındalık olarak ifade edilmektedir. Bilinçli farkındalık, kişinin ilişkilerinde ayırt edici olabilmesi ve romantik ilişkilerindeki durumu anlamlandırarak hayatını olumlu sürdürmesi için oldukça önemlidir.
Publisher
İstanbul Esenyurt Üniversitesi
Reference20 articles.
1. Brown, K. W., & Ryan, R. M. (2003). The Benefits of Being Present: Mindfulness and its Role in Psychological Well-Being. Journal of Personality and Social Psychology, 84(4), 822.
2. Brown, K. Warren, David J. Creswell, Richard M. Ryan. (2015). Introduction: The Evolution Of Mindfulness Science. Handbook Of Mindfulness Theory, Research, And Practice. New York: The Guilford Press.
3. Curun, F. (2001). The Effects of Sexism and Sex Role Orientation on Romantic Relationship Satisfaction. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
4. Diener, E., & Biswas-Diener, R. (2008). Happiness: Unlocking the Mysteries of Psychological Wealth. Chapter 8: The Happiest Places on Earth: Culture and Well-Being. Malden: Blackwell, 127-144.
5. Düzgün, G. (2009). Evli Kişilerde Depresyon, İlişkiye İnanç, Kendini Ayarlama Düzeyinin Evlilik Uyumu ile İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.