Bilişsel Psikoloji Perspektifinden Muhaddislerde Tenkit Metodu

Author:

AL BOGHA Asmaa1ORCID

Affiliation:

1. Bayburt Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, hadis tenkit yöntemini içeren İslami bilgiler aracılığıyla psikolojik durumları okumayı ele almaktadır. Çünkü uygulamalı hadis çalışmaları münekkidin, psikolojik terimleri kullanmasa da bilişsel psikoloji alanına yönelik değerlendirmeler yaptığına işaret ediyor. Hadisleri kabul veya reddetmede bilişsel psikoloji ilmiyle ilgili bu bilimsel kuralların uygulanması, konularının insan olması sebebiyle bu iki ilim arasında bir benzerlik olduğunu ortaya koyar. Dikkat, ezber, hafıza ve ölçüm testleri gibi bilinçsel süreçlerle ilgili bazı hususlar ve bu süreçlerin odak noktası olan insan psikolojisiyle ilgili, yetenekler, motivasyonlar ve onları etkileyen dengesizlikler gibi konularda her iki ilim karşılaştırıldı. Sonra birleştikleri ve ayrıldıkları noktaları tespit etmek için tenkit yönteminde muhaddislerden ve psikoloji ilmindeki araştırmacıların çalışmalarından örnekler sunuldu. Sonuç olarak çıkış noktası ve sonuç bakımından farklılıklar gösterseler de zihinsel eylemler ile ilgili konular bakımından iki ilim arasında kısmi bir benzerlik olduğu sonucuna ulaşıldı. Hadis münekkitlerinin sika tarifinin gerçekleşmesi için zabt şartı, psikologların bahsettiği dikkat anlamını içermektedir. Ancak sevap ve günah gibi şeri' sebeblerden dolayı muhaddisler bu konuda daha seçici davranmışlardır. Bilişsel psikolojide araştırmacılar, insanın zihinsel becerilerinin dikkat ve odaklanma becerisinde rol oynadığını kanıtlamışlardır. Ravilerden makbul olanı diğerlerinden ayırt etmek için raviler arasında karşılaştırma yapan hadis münekkitlerinin dikkati de bu noktada yoğunlaşmıştır.

Publisher

Namik Kemal University

Subject

General Materials Science

Reference53 articles.

1. Aljaad, Anas. "İmam Tirmizî’nin Sünen’inde Hoc.ası İmam Buhârî’ye Muhalefet Ettiği Hususlar". Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dergisi 2/2 (2015), 151-176.

2. Aljaad, Anas. "Tirmizî’nin Sünen’inde el-Buhârî ve Ebû Zur’a’nın İhtilafları". Cumhuriyet Ilahiyat Dergisi 20/1 (2016), 245-266.

3. Anderson, C. M. B.- Craik, F. I. M. "The effect of a concurrent task on recall from primary memory". Journal of verbal learnning and verbal behavior 13/1 (1979), 107-113.

4. Avuni, Hâtem b. âref eş-Şerîf. Neṣâiḥun menheciyyetün liṭâlibi iʿlmi’s-sünneti’n-nebeviyye. Mekke: Dâru‘Alâmi’l- Fâva’id, 1418.

5. Buhârî, Muhammed b. İsmail. Sahîhü'l-Buhârî. Thk. Mustafa el-Buğâ. Beyrut: Dâr İbn Kesîr, 1407/1987.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3