Affiliation:
1. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
2. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ, EZİNE MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Covid-19 salgını, toplumsal düzeyde korkuyla bağlantılı fobik davranışları ortaya çıkarabilmekte, bu davranışların görülme sıklığını artırabilmekte, sağlıkla bağlantılı davranış değişiklilerine sebebiyet verebilmektedir. Salgın sona erdikten ya da kontrol altına alındıktan sonra dahi bu dönüşümlerin kalıcı olması beklenmektedir. Turizm endüstrisinin de bu değişimleri yoğun bir şekilde deneyimleyeceği, ortaya çıkan korkunun, paniğin, belirsizliğin ve risk algısının turist davranışını değiştireceği, fobik davranışlara sebebiyet vereceği düşünülmektedir. Nitekim korku, bireylerin kendini tehlikelere karşı koruma altına almak adına savunma mekanizmaları geliştirmesine neden olmaktadır. Sağlığa ilişkin risk algısının yüksek olması ise koruma davranışını ortaya çıkarmaktadır. Bu noktada turistin tatili esnasında kendini güvende hissetmemesi, enfekte olabilme, yakınlarına ya da etrafındaki diğer kişilere hastalığı bulaştırma olasılığı; uluslararası seyahatlerin azalmasına, turistlerin daha kısa süreli seyahatler gerçekleştirmelerine ya da seyahat etmekten tamamen imtina etmelerine sebebiyet verebilir. Bu perspektiften bu çalışmada sağlık inanç modeli, turizm fobisi ve salgın hastalık konuları üzerinde durulmuş, Covid-19 salgının yarattığı korku ve panik ortamının psikolojik etkileri genel hatlarıyla çizilmiştir.
Publisher
Ondokuz Mayis Universitesi
Subject
Education,Cultural Studies
Reference99 articles.
1. Abraham, C., & Sheeran, P. (2005). The Health Belief Model. M. Conner, & P. Norman içinde, Predicting Health Behavior (s. 28-80). Glasgow: Bell & Bain.
2. Almeida-García, F., Cortés-Macías, R., & Balbuena-Vázquez, A. (2019). Tourism-phobia in Historic Centres: The Case of Malaga. Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 1-32.
3. Almeida-García, F., Cortés-Macías, R., & Parzych, K. (2021). Tourism Impacts, Tourism-Phobia and Gentrification in Historic Centers: The Cases of Málaga (Spain) and Gdansk (Poland). Sustainability, 1-25.
4. Bae, S. Y., & Chang, P.-J. (2021). The Effect of Coronavirus Disease-19 (COVID-19) Risk Perception on Behavioural Intention Towards ‘Untact’ Tourism in South Korea During the First Wave of the Pandemic (March 2020). Current Issues in Tourism, 1017-1035.
5. Bal, M. D. (2014). Kadınların Pap Smear Testi Yaptırma Durumlarının Sağlık İnanç Modeli Ölçeği ile Değerlendirilmesi. MÜSBED, 133-138.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
1. Evaluation of the Metaverse: Perspectives of Travel Agency Employees;Beyond Reality: Navigating the Power of Metaverse and Its Applications;2023