Affiliation:
1. Şehit Prof Dr İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi
Abstract
Değişen dünya üzerinde turizm sektörünün de yeni duruma adapte olmak için güncellenmesi zorunlu hale gelmiştir. Salgın sebebiyle giderek yaygınlaşan Arkadaş Akraba Ziyareti (AAZ) turizmi, ağırlayıcıların yetersiz bilgi sahibi olması sebebiyle yeterince verimli olmamaktadır. Bilinç oluşturmak adına daha önce yapılan çalışmalarda kullanılan minyatürler ile öğrenmeyi eğlenceli hale getiren karekodların birleştirilmesiyle AAZ turizminin bu dezavantajının avantaja dönüştürülmesi adına yapılan bu çalışmada akıllı turizm teknolojilerinden yararlanılmıştır. Teknolojilerin turizm hizmetlerine uygulanmasıyla ise turizm ekosistemindeki farklılaşmalar kaçınılmaz hale gelecek ve akıllı turizm kavramı günlük hayatın bir parçası olacaktır. Tasarımı yapılan sistemin pilot uygulama planı Balıkesir şehri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Karekod ve minyatürler şehrin en işlek noktalarına yerleştirilerek dikkat çekildikten sonra kullanıcılar karekodlar aracılığıyla araştırmacılar tarafından tasarlanan GOG10 aplikasyonuna yönlendirilecek, böylece bilgi karmaşasına sebebiyet vermeden toplumsal bilinç oluşturulacaktır. Makalede, daha önce yapılan çalışmalar incelenerek değerlendirme yapılmış, nitel araştırma yöntemi kullanılarak karekodlar, GOG10 aplikasyonu ve şehrin kültürel ögelerini içeren bir sistem oluşturulmuştur. Oluşturulan sistemin Balıkesir şehrinde gerçekleştirilecek pilot uygulaması planlanarak bulgularda sunulmuştur. Çalışma sonucunda sistemin uygulanabilir olduğu belirlenmiştir.
Publisher
Ondokuz Mayis Universitesi
Subject
Education,Cultural Studies
Reference43 articles.
1. Adiwibowo, R. S., Widodo, P., & Santosaa, I. (2015). Correlations Between Public Appreciation of Historical Building and Intention to Visit Heritage Building Reused as Retail Store. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 184, 357-364. doi:10.1016/j.sbspro.2015.05.103
2. Akın, T. (2014). Karekod Destekli Öğrenme Materyalinin Erişi ve Kalıcılığa Etkisi. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
3. Aktaş, C., & Çaycı, B. (2013). QR Kodun Mobil Eğitimde Yeni Eğitim Yöntemlerinin Geliştirilmesine Katkısı. Global Media Journal, 4, 1-19.
4. Alshattnawi, S. (2012). Effective use of QR Codes in Religious Tourism. International Conferance on Advanced Computer Science Applications and Technologies (ACSAT), 497-501.
5. Arslaner, E., & Erol, G. (2017). Alternatif Turizmin Bazı Türleri Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(4), 422-438. doi:DOI: 10.21325/jotags.2017.158