Affiliation:
1. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
2. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı ücretsiz konaklama ağı Couchsurfing (CS) üyelerinin tipolojilerini tespit etmektir. CS uygulamasında yoğun insan etkileşimi olduğu için sosyal psikoloji kuramlarından faydalanılmıştır. Yorumlayıcı paradigmayı benimseyen bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji tercih edilmiştir. Birincil veri görüşme tekniğiyle, ikincil veri ise blog sayfaları, vlog içerikleri ve CS üye bilgileri ile elde edilmiştir. Veri analizinde içerik analizi, betimsel analiz, sistematik analiz ve tümevarımsal bakış benimsenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda faydacı, kültürel bireyci, kültür elçisi, idealist ve sosyal olmak üzere beş farklı tip tespit edilmiştir. Bu araştırma, Türkiye’deki CS üyeleri ile sınırlıdır. Tipolojiler, çevrimiçi ve çevrimdışı davranış, motivasyon, etkileşim, deneyim ve kişilik özellikleri kapsamında saptanmıştır. Turizm sektörü, paylaşım ekonomisini göz ardı etmeden sektöre özgü hibrit bir model ile yeni nesil turist tiplerine yönelik hizmet süreçlerini geliştirmelidir.
Publisher
Ondokuz Mayis Universitesi
Subject
Education,Cultural Studies
Reference60 articles.
1. Alrawadieh, Z., & Demirdelen, D. (2019). Turizm ve ağırlama endüstrisinde paylaşım ekonomisi. Detay Yayıncılık.
2. Altinay, L., & Taheri, B. (2019). Emerging themes and theories in the sharing economy: a critical note for hospitality and tourism. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 31(1), 180-193.
3. Ayazlar, R. A. (2018). Paylaşım ekonomisi ve turizm endüstrisine yansımaları. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 17(3), 1185-1202.
4. Ayers-Greenidge, E. (2012). Free associations: an exploration of guests’ experiences in the couchsurfing exchange. Wright Institute.
5. Bialski, P. (2007). Intimate tourism friendships in a state of mobility: the case of the online hospitality network [M.A. thesis, University of Warsaw, Poland].