Affiliation:
1. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Abstract
Kataloglar, kütüphane koleksiyonlarını araştırıcıya açan anahtarlardır. Bilgi kaynaklarının belirli bir sisteme göre düzenlenmiş listesidir. Bilgi merkezlerinin mevcudunu ortaya koyan, bilgi kaynaklarının bibliyografik bilgisini gösteren ve bibliyografik bilgilerini belirli bir düzende sıraya koyan düzenlenmiş listeler bütünü olarak tanımlanabilir. Araştırıcıların bilgi kaynaklarına etkin ve verimli bir şekilde erişmelerini sağlamak, aradıkları kaynağı bulmalarını kolaylaştırmak ve koleksiyondaki yayınları veya kaynak formatlarını göstermek, kütüphane kataloğunun temel hedefidir. Günümüzde kataloglar, AACR1, AACR2, RDA ve diğer çeşitli ulusal kurallar altında oluşturulan bibliyografik kayıtları içermektedir. Hibrit kataloglama, RDA olmayan bir bibliyografik kaydın, manuel olarak veya otomasyon programı yardımıyla yenilenmesidir. Sonuçta ortaya çıkan bibliyografik kayıt, bir RDA kaydı değil, önceki uygulamaların unsurlarını mevcut RDA uygulamalarıyla harmanladığı hibrit kayıt olarak kabul edilir. Bu çalışma, kütüphanelerin, Anglo-Amerikan Kataloglama Kuralları (AACR) 1 ve 2. basıları gibi daha önceki kataloglama kurallarına göre kataloglanmış eski MARC 21 verilerini RDA’ya göre nasıl uygun hale getirilir ve kütüphane katalogları hibrit kayıtlarının durumunu değerlendirmek için yapılmıştır. Ayrıca çalışmada katalogların hibritleşen durumu, araştırmacılara ve kütüphanecilere ne gibi sıkıntılar yaratığı incelenmeye çalışılmıştır.
Publisher
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Reference41 articles.
1. Atılgan, D. (1987). Kataloglamada standartlaşma. Türk Kütüphaneciliği, 1(2), 71-78. Erişim adresi: http://tk.org.tr/index.php/TK/article/viewFile/1350/134
2. Atılgan, D. (2007). Türkiye’de kataloglamanın dünü, bugünü, geleceğe dönük beklentiler. H. Dilek- Kayaoğlu (Yay. Haz.), Prof. Dr. Meral Alpay’a Armağan içinde (ss. 25-31). İstanbul: Bayrak Matbaası.
3. Atılgan, D., Özel, N., & Çakmak, T. (2014). Awareness, perceptions, and expectations of academic librarians in Turkey about Resource Description and Access (RDA). Cataloging & Classification Quarterly, 52(6-7), 660-676.
4. Avram, H. D. (1975). MARC; Its History and Implications. Washington: Library of Congress.
5. Backstage Library Works (2013). RDA Planning Guide. Erişim adresi: https://ac.bslw.com/mars/guide/RDA_Planning_Guide.pdf