Abstract
Kütüphaneler, bilgi kaynaklarının düzenlenmesi, korunması, erişime açılması ve geleceğe aktarılması yönünde önemli bir görevi vardır. Bu görev geçmişten günümüze kadar devam etmiştir. İnsanlığın gelişim süreci boyunca kütüphaneler, bilginin korunmasında ve aktarılmasında önemli bir rol oynamıştır. Eski zamanlarda kütüphaneler, tıpkı günümüzde olduğu gibi eski yazıların, kitapların, haritaların, el yazmalarının ve diğer belgelerin korunmasından sorumluydu. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile kütüphaneler daha işlevsel hale gelmiş ve artık dijital kaynakları depolamak, düzenlemek ve bunlara erişmek için kullanılmaya başlanmıştır. Gelişen teknoloji sayesinde, yapay zekâ teknolojileri, kütüphaneleri daha verimli hale getirmek için kullanılabilecek olası bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Gelecekte kütüphanelerde yapay zekâ kullanım alanları, bilgi ihtiyacını hızlı ve doğru bir şekilde gidermek, kütüphane kaynaklarını tanımlamak, kaynak arama süresini hızlandırmak olacaktır. Yapay zekâ teknolojileri, yukarıda belirtilen amaçlara ek olarak, kütüphane çalışmalarının verimliliğini artırmak, dermelerin sayısallaştırılmasını kolaylaştırmak, kütüphane hizmetlerini iyileştirmek için kullanılabilecektir. Ayrıca kullanıcı davranışlarını analiz edilebilecek ve kütüphanelerin dijital güvenliğini sağlayabilecektir. Yapay zekâ kullanımı sayesinde kütüphaneler daha güncel ve modern hizmetler sunabilecek ve kullanıcı deneyimi iyileştirebilir hale gelecektir. Bu çalışma, mevcut olan yapay zekâ araçlarının kütüphanelere, kütüphane personellerine ve kütüphane kullanıcılarına hizmet sunmada potansiyelini inceler. Bunun yanı sıra dünyada kütüphanelerde kullanılan yapay zekâ teknolojilerinden bahseder.
Publisher
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Subject
Education,Cultural Studies
Reference30 articles.
1. Akköz, Ş. S. (2021). Deneyimsel pazarlamada yapay zeka uygulamaları. [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi.
2. Aktaş, A. D. (2021). Dijital platformlarda kullanılan yapay zeka teknolojilerinin kullanıcı motivasyonları üzerinden incelenmesi: Netflıx örneği. [Yayınlanmamış Doktora Tezi]. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
3. Al-Aamri, J. H., & Osman, N. E. (2021). Artificial intelligence abilities to support library services. 2021 22nd International Arab Conference on Information Technology (ACIT), 1-7. doi:10.1109/ACIT53391.2021.9677193
4. Axelsson, M. (2023, Mayıs 13). The Little Robot that Lived at the Library How we built an emotive social robot to guide library customers to books. Towards Data Science: https://towardsdatascience.com/the-little-robot-that-lived-at-the-library-90431f34ae2c adresinden alındı
5. Ay, S. (2019). Akıllı bina teknolojilerinin kütüphane binalarına ve hizmetlerine yansıması: Türkiye’de üniversite kütüphaneleri üzerine bir araştırma. [Yüksek Lisans Tezi]. Çankırı: Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献