Affiliation:
1. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kanser, hem ülkemiz hem de dünyada en önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Bu nedenle mevcut tedavilerin yanında kanserin önlenmesi ve tedavisinde yeni arayışlara girilmiştir. İnsan vücudunda pek çok mekanizmayı etkileyerek etki gösteren ve enerji kısıtlaması ile birlikte öğün zamanlamasını da içeren aralıklı açlık, günümüzde vücut ağırlığı kaybının yanı sıra pek çok hastalığın tedavisi ve sağlığın korunmasında tercih edilebilmektedir. Aralıklı açlık, temelde oksidatif stres, inflamasyon, DNA hasarı ve büyüme faktörleri gibi pek çok metabolik yolak üzerinden etki gösterebilmektedir. Bu durum aralıklı açlığın hem kanserin önlenmesi hem de kemoterapi yan etkilerinin azaltılması ve metabolik parametrelerin iyileşmesi gibi etkileri nedeniyle kanser tedavisinde de kullanılabileceğini göstermiştir. Fakat aralıklı açlık ile birlikte enerji alımında oluşan azalmanın kanserli bireylerde ağırlık kaybına neden olmasının bununla birlikte metabolik ve oksidatif stres durumunun yaşanmasının olumsuz etkiye neden olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca aralıklı açlık ve kanser ilişkisinin netleşmesi için yeterli klinik düzeyde çalışmanın bulunmadığı da bildirilmektedir. Bu derlemede aralıklı açlık ve kanser ilişkisinde güncel literatürün özetlenmesi amaçlanmıştır.
Publisher
Adnan Menderes University
Reference41 articles.
1. 1. World Health Organization. Global Cancer Observatory. Cancer Tomorrow. IARC. https://gco.iarc.fr/tomorrow/en/dataviz/bars?mode=population. (Erişim Tarihi: 20 Mayıs 2022)
2. 2. Torre, L. A., Siegel, R. L., Ward, E. M., Jemal, A. (2016). Global cancer incidence and mortality rates and trends—an update. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 25(1), 16-27.
3. 3. Yıldırım Kahrıman, Ş. (2021). Non-intrinsic cancer risk factors. Experimental Oncology, 43, 290-297.
4. 4. Poirier, A. E., Ruan, Y., Volesky, K. D., King, W. D., O'Sullivan, D. E., Gogna, P., et al. (2019). The current and future burden of cancer attributable to modifiable risk factors in Canada: summary of results. Prev Med,
122, 140–147.
5. 5. Anand, P., Kunnumakara, A. B., Sundaram, C., Harikumar, K. B., Tharakan, S. T., Lai, O. S., et al. (2008). Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes. Pharmaceutical Research, 25(9),
2097-2116.