Affiliation:
1. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Abstract
Bu çalışmada din ve meta ilişkisi, Türkiye’de toplumun geniş kesimleri içerisinde dolaşımda bulunan dini ürünler ekseninde incelenmiştir. Dini manzarayı şekillendirdiği düşünülen dini ürünlere odaklanarak bunların inşa ettiği toplumsal ve ekonomik gerçeklik keşfedilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla din ve bir dizi nesne arasındaki ilişki Ankara Hacı Bayram Çarşısı örneğinde nitel araştırma yöntemiyle tartışılmış; dolaşımdaki İslami ürünler çarşıda yapılan kişisel gözlemler ve çarşı esnafı ile yapılan görüşmeler ekseninde betimsel olarak değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, Türkiye’de popüler dinin, geniş halk kesimlerinin bir takım dini metalara yönelimini yansıttığı görülmüştür. Çarşıda dolaşımda bulunan ürünler maddi kültür üretimi nesneler olarak hem geleneksel hem de modern dini duyarlılıkları besleyen bir sosyo-ekonomik gerçeklik meydana getirmektedir. Aynı zamanda kitlesel yeniden üretime konu olan dini nesneler kültür endüstrisinin dini boyutlarını temsil etme potansiyeli taşımaktadır.
Publisher
Turkiye Ilahiyat Arastirmalari Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference48 articles.
1. Adorno, Theodor W. Kültür Endüstrisi. İstanbul: İletişim Yayınları, 2016.
2. Adorno, Theodor W. - Horkheimer, Max. Aydınlanmanın Diyalektiği. çev. Nihat Ülner - Elif Öztarhan Karadoğan. İstanbul: Kabalcı, 2010.
3. Appadurai, Arjun. “Introduction: Commodities and The Politics of Value”. The Social Life of Things: Commodities in Cultural Perspective. ed. Arjun Appadurai. 3-63. Cambridge University Press, 2013.
4. Benjamin, Walter. Pasajlar. çev. Ahmet Cemal. İstanbul: YKY, 2002.
5. Bigelow, Anna. “Introduction: Thinking with Islamic Things”. Islam through Objects. ed. Anna Bigelow. 1-11. Bloomsbury Academic, 2021.