Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Bu çalışma, beşerî sermaye yatırımlarının verimlilik artışı ve sosyo-ekonomik gelişmelerin önemli bileşeni olduğunu kabul etmektedir. Çalışmanın amacı, beşerî sermaye yatırımları (eğitim ve sağlık harcamaları) ile iş gücü verimliliği ilişkisini Vektör Otoregresyon (VAR) Modeli ile incelemektir.
Yöntem: 1986Ç1-2020Ç1 döneminde, Birleşik Krallık’ın iş gücü verimliliği; çalışılan saat başına çıktı, hane halkı sağlık harcamaları, hane halkı eğitim harcamaları,15-64 yaş aralığında işsizlik oranı ve üretimle uğraşan tüm kişilerin çalıştığı toplam saat kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Birinci farklarında durağan hale gelen seriler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla geliştirilen VAR modelinin tahminine göre, çalışılan saat (emek girdisi olarak) ve hane halkı eğitim harcamalarının artırılması çalışılan saat başına çıktı miktarını iki dönem negatif, hane halkı sağlık harcamalarının artırılması ise çalışılan saat başına çıktı miktarını pozitif yönlü olarak etkilemektedir. Varyans ayrıştırma analizi sonuçlarına göre; onuncu dönem itibari ile iş gücü verimliliğindeki değişimin %61,8’i kendisi tarafından, %25,2’lik bölümü emek girdisi tarafından, %2,1’i işsizlik, %8’lik bölümü hane halkı sağlık harcamaları ve %2,7’lik bölümü ise hane halkı eğitim harcamaları tarafından açıklanmaktadır.
Özgünlük: Daha önceki çalışmalardan farklı olarak bu çalışma, beşerî sermaye yatırımı ile iş gücü verimliliği arasındaki ilişkiyi hane halkı tüketim harcamalarını modele bir sağlık ve eğitim değişkeni olarak dahil ederek değerlendirmektedir.
Publisher
Stratejik Arastirmalar ve Verimlilik Genel Mudurlugu Verimlilik Dergisi
Reference66 articles.
1. Afridi, A.H. (2016). “Human Capital and Economic Growth of Pakistan”, Business & Economic Review, 8(1), 77-86.
2. Ahmadi Shadmehri, M., Naji, A. ve Jandaghi, F. (2010). “Bounded Convergence Test Method, The Interaction Between Human Capital and Total Factor Productivity in Iran”, Journal of Development Economics, 1(1), 31-58.
3. Ak, R. (2012). “The Relationship Between Health Expenditures and Economic Growth: Turkish Case”, International Journal of Business Management and Economic Research, 3(1), 404-409.
4. Akıncı, A. ve Güner, T. (2016). “Türkiye’de Sağlık Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki”, Sayıştay Dergisi, 102, 47–61.
5. Akdeniz, C. ve Çatık, A.N. (2017). “Türkiye İçin Finansal Koşulların Bir Analizi: Faktör ve VAR Modellerinden Bulgular”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12 (1), 99-120.