Zincir Marketlerde Stok Yönetiminde Fire Oranlarının Azaltılması: Ankara İlinde Bir Uygulama

Author:

Güneş Rumeysa1ORCID,Akyol Buğra1ORCID,Güven Emel1ORCID,Eren Tamer2ORCID

Affiliation:

1. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

2. KIRIKKALE UNIV

Abstract

Amaç: Zincir marketlerde tarihi geçmemiş, kaliteli, tüketici taleplerine uygun ürünlerin doğru yer ve zamanda tüketicilere sunulması amaçlanmaktadır. Doğru stok yönetimi stratejisiyle tüketici memnuniyetinin sağlanması ve zincir marketlere rekabet üstünlüğü, sürdürülebilirlik ve verimlilik avantajının sağlanması hedeflenmektedir. Fire oranlarının en aza indirilerek ürün israfının engellenmesi, marketlerde maliyetlerin azaltılması ve müşterilere kaliteli ürünlerin sağlanması çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada kullanılan parametreler diğer zincir marketler için örnek yol gösterici bir çalışma olacaktır. Yöntem: Yapılan çalışma kapsamında, zincir marketlerde stok yönetimi için kriterlerin ağırlıklandırılması ve fire oranlarının en aza indirilmesi için yapılacak faaliyetlerin sıralanmasında Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri kullanılmıştır. Uzman görüşü ile elde edilen kriterler Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ile ağırlıklandırılmış ardından belirlenmiş olan stratejilerin önceliklendirilmesinde Technique for Order Preference by Similarity to An Ideal Solution (TOPSIS) yöntemi kullanılarak çözüm bulunmuştur Bulgular: Zincir marketlerde fireye sebep olan ağırlığı en yüksek kriter “Talep Düşüklüğü” olmuştur. Bu kriterler sırasıyla “Depo Kapasitesi”, “Raf Ömrü”, “Konum”, “Müşteri Özellikleri”, “Lojistik ve Kontrol Eksikliği” olarak belirlenmiştir. Kriterler dahilinde oluşturulan stratejilerden en etkili stratejinin “Doğru Zamanda İndirim Kampanyaları” olduğu sonucuna varılmıştır. Özgünlük: Bu çalışma bir zincir markette fire oranlarını azaltmaya yöneliktir. Yapılan literatür araştırması sonucunda zincir market içerisinde uygulama yapılarak stok yönetimi kriterlerinin belirlendiği ve fire oranlarının azaltılması için yapılacak faaliyetlerin sıralanmasını içeren sınırlı sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu nokta çalışmaya özgün değer katmış, çalışmayı bu alanda önemli kılmıştır.

Publisher

Stratejik Arastirmalar ve Verimlilik Genel Mudurlugu Verimlilik Dergisi

Reference42 articles.

1. Armutak Y. ve Bayındırlı A. (1995). “Gıdalarda Raf Ömrü Belirleme Yöntemleri”. The Journal of Food, 20(4), 205-208.

2. Arslan, R. ve Bircan, H. (2018). “Alternatif Sayısının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinin Sonuçlarına Etkisi”, Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(18), 239-264.

3. Arslan, B., E., Eren, T. ve Güven, E. (2023). “Afet Durumunda Arama Kurtarma Malzemelerinin Sevkiyatı İçin İnsansız Hava Araçlarının Seçimi”. Resilience, 7(2), 293-303.

4. Atça R. (2018). “Perakende Sektöründe Stok Yönetimi ve Alokasyon”, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

5. Ankara Ticaret Odası (2017), “Fire, Zayiat ve Randıman Oranları”, https://www.atonet.org.tr/hizmetlerimiz/fire--zayiat-ve-randiman-oranlari- (Erişim Tarihi: 23.06.2017).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3