Mide ve Kolon Kanseri Hücre Hatlarında Matriks Proteinlerinin Varlığında Cape’nin Etkisinin Karşılaştırılması
Author:
Umur Nurcan1ORCID, Kosova Funda2ORCID, Tuğlu Mehmet İbrahim3ORCID
Affiliation:
1. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, MANİSA SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU 3. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, TIP PR.
Abstract
Amaç: Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kanser, vücut hücrelerinin kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla oluşan ciddi bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda kronik inflamasyon ve hastanın bağışıklık sisteminin zayıflaması ile karakterize ve ölüme en sık neden olan hastalıklardan biridir. Kanser hücre davranışlarını anlamak için kanser mikroçevresini oluşturan spesifik bileşenlerin bilinmesi, bu bileşenlerin hangi mekanizmaları kullanarak iletişim kurduklarının anlaşılması önemlidir.Bizde yaptığımız çalışmada bir antikanser ajan olarak Cape'nin terapötik dozunun etkisini mide ve kolon kanseri hücre hatlarında matriks proteini olan laminin ve kollajen 1 varlığında anjiogenez ve apoptoz ile ilişkili markerler açısından karşılaştırmalı değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Mide kanseri hücre hattı NCI-N87 ve kolon kanseri hücre hattı Colo 205 kullanılarak matriks protein varlığında Kafeik asit fenetil ester (CAPE) ilavesinden sonra DNA sentezi yapıp Real Time PCR ile 260 nm absorbansda okundu.
Bulgular: Mide kanserinde matriks proteinlerinin varlığında ve CAPE ilavesinde apoptozisin, Kolon kanserinde ise angiogenezisin daha fazla arttığı görüldü.
Sonuç: Yaptığımız çalışmada ana sorumlunun laminin matriks proteini olduğunu ve CAPE ilavesiyle angiogenez ve apoptosizin daha fazla tetiklendiğini gözlemledik. Bu çalışmayı hayvan deneyleri ile desteklemeyi planlamaktayız. Bu çalışmadan da çıkan sonuçlara göre mide ve kolon kanseri hastaları için CAPE’nin tedavi edici bir bileşik olabileceğini düşünmekteyiz.
Publisher
Celal Bayar Universitesi Saglık Bilimleri Enstitusu Dergisi
Reference40 articles.
1. 1. Bashraheel SS, Domling A, Goda S K, Update on targeted cancer therapies, single or in combination, and their fine tuning for precision medicine, Biomedicine&Pharmacotherapy, 2020, 125,110009. 2. 2. Bray F, Ferlay J, Soerjomataram I, Siegel RL, Torre LA, Jemal A, Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries, CA: A Cancer Journal for Clinicians, 2018, 68,394-424. 3. 3. Elena VR, Jacob EK, Corban GR, Niranjan BP, Amir PT, Aleksander SP. Anti-angiogenic peptides for cancer therapeutics, Curr Pharm Biotechnol, 2011,12(8),1101-16. 4. 4. Iordache S, Saftoiu A, Georgescu CV, Ramboiu S, Gheonea DI, et al, Vascular endothelial growth factor expression and microvessel density-two useful tools for the assessment of prognosis and survival in gastric cancer patients, J Gastrointes Liver Dis, 2010,19:135-39. 5. 5. Gupta MK, Qin RY. Mechanism and its regulation of tumor-induced angiogenesis, World J Gastroentrol, 2003,6, 144-1155.
|
|